По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на околната среда и водите Емил Димитров направи проверка на място на изпълнението на дейностите по проект "Устойчиво управление на Национален парк "Рила" II-ра фаза", съобщиха от МОСВ, след като по-рано двамата влязоха в спор заради багера, който беше използван край езерото "Бъбрека" за изграждане на туристически пътеки по проект.

Сутринта на заседанието на Министерски съвет Борисов разпореди на Ревизоро: "И повече такива глупости да не се правят. Това са такива кътчета и места, които багери, валяци, чакъл. Каквито и да са добронамерени подбудите има начини и инструмент да се направи така, че да не дразни почитателите на природата. А и мен ме дразни. Седнете на чай билков, липов, вземете си мента, глог и валериан, отидете и направете пътеките на Рилските езера… да станат красота".

И екоминистърът се качи пеша до Рилските езера за първи път.

Министърът обходи района на Рилските езера и констатира, че строителната техника е изведена от обекта и дейностите по проекта са спрени. Установени бяха нарушения в изпълнението на проекта, за които ще бъде изготвен подробен доклад до министър-председателя.

Проектът е спрян още вчера по указания на вицепремиера Томислав Дончев, а техниката е изтеглена, заяви министърът

Снимка: МОСВ

Предстои извършването на възложената от Димитров цялостна проверка на проекта от експерти на Оперативна програма "Околна среда". За установени нарушения изпълнителят ще бъде санкциониран, уточниха от МОСВ.

"Радвам се, че го няма багерът тук и ги няма камионите, за мен те не са си свършили добре работата, мен ако питата, трябва изобщо да ги махнем, ако ще го правят така, по-добре да не го правят, от друга страна, ние никога вече няма да получим пари от ЕС", каза на място Димитров, предаде bTV.

Парите по програмата „Околна среда“ за проекта са 11 млн. лв., 3 млн. от тях са за пътеките от хижата до езерата.

"По цял свят пътеките са с филц и по цял свят има пътечки с мостчета и парапети. Така е одобрен проектът през 2014-а година. На мен не ми харесва да ползват техника. Иначе това да ги ограничиш в една алея и да им кажеш "моля ви, пазете природата, не стъпвайте в ляво, в дясно, има изградена пътека, както във всички природни паркове в света"... Това не е технология за пръв път само в България, само тук. Това е технология, която е одобрена още навремето. Имало е работни групи, обсъждания...всички са се произнесли и са го одобрили. Мен ме притеснява, че горе и с джипки са се качвали и трябва да го изговорим с полицията да не се допуска. На мен не ми хареса да виждам трактори и багери горе. И никой не ги е карал да се качват горе. Те ще бъдат глобени", добави Димитров, цитиран от БНР.

Снимка: МОСВ

Той отрече да има конфликт с Борисов:

"Аз изпълних указанията на премиера да видя, да се запозная и да му докладвам. Днес някои погрешка са сметнали моите въпроси какво точно да спрем на проекта като някакъв опит за закачка и скандал. Няма такова нещо. Аз си имам началник и знам кой е началникът. Чувам, че всички смятат, че ние сме се карали с премиера. Никой не може да се кара с премиера, още повече служителите му. Ако не ти харесва премиера - оставката и си заминаваш!".

Снимка: МОСВ

Директорът на парка призна, че изпълнителят нарушава закона, като разполага тежка техника на над 2000 метра в защитена територия. От националния парк не знаят кои са подизпълнителите – нито хората с джиповете, нито тези с конете, които също участват в дейностите по проекта.

Фирмата, изпълнител на проекта, и днес не беше открита за коментар.