В остър спор влязоха премиерът Бойко Борисов и министъра на околната среда Емил Димитров по темата за строителството в природен парк "Рила", под Седемте рилски езера. По настояване на премиера вчера министърът на околната среда спря изпълнението на проекта за изграждането на пътека.

Днес Емил Димитров увери, че всичко се правело с цел наистина да се спаси природата, както искали природозащитниците - като се минавало по точно определени пътеки. Той призна, че тежката строителна техника вероятно не е била необходима, но това не значело, че проектът не трябва да се завърши. В отговор Борисов окуражи Димитров да направи проекта, но това трябвало да се случи по начин, който да не дразни любителите на природата.

"Лично аз ще съм много щастлив да ги спрем и след една година да дойдете да кажете - ама защо ги няма тези пътеки. В цял свят е така", каза Димитров към Борисов.

"Съберете се, седнете. Нали уж всички милеем", каза Борисов.

Димитров отговори, че ще го замрази, а "по-достойните да го направят след това".

"Ами не го замразявайте. Покани ги и го направете като хората", му каза Борисов.

"Направете нещо. Защо го правите? Вие вчера приехте ангажимент да направите нова дига по Черноморието. След "Алепу" аз не знам какво ще ми се случи, ако се започне тази година. Вие го възприемате, Вие го одобрявате и в момента, в който започнем да го изпълняваме, бумерангът се връща срещу нас: защо го правите така, а не иначе", възрази Димитров.

"Седнете на чай билков, липов. Вземете си мента, глог и валериан и отидете и направете, пари сме дали за Седемте Рилски езера горе, да станат красота", каза още Борисов.

Днес вицепремиерът Томислав Дончев ще иде на място на Рилските езера да провери проекта за изграждане на пътеките. "Повече такива глупости да не се правят, това са такива места, където багери, валяци и чакъл не трябва да има и да дразнят почитателите на природата, а и мен ме дразни, каза Борисов.