Объркани били децата на Бояна Иванова от горнооряховското село Първомайци и Вероника Лазарова от Елена, които родили на 27 март.

"Размяната е станала още при сутрешното хранене. Децата са в отделна зала и са ми донесли другото дете. Кърмила съм чуждо бебе. После го облякоха и си тръгнахме. На средата на пътя ми се обадиха от болницата и ми казаха, че е станала грешка и трябва веднага да се върнем", разказа 31-годишната Бояна Иванова.
 
Тя добави, че когато се появила в болницата, другата родилка била изпаднала в шок. По думите на Бояна, медиците се опитали да й прехвърлят вината за случилото се.

"Още като ме видяха, започнаха да ми се карат: "Къде гледаш, че не си забелязала размяната и отнесе чуждо дете? Толкова ли не можеш да си разпознаеш бебето?". После взех моята Михаела и с близките ми огорчени напуснахме болницата", сподели Иванова.

Другата родилка Вероника Лазарова разказва, че веднага е разбрала, че бебето, с което искат да я изпишат, не е нейното.
 
"Първата родилка я изписаха, а втората беше тази, която си тръгна с моето бебе. Когато дойде моят ред, си казах номерчето 123  и акушерката ми донесе едно бебе, а аз казах, че това не е мое бебе. Веднага познах. Акушерката ми каза да изчакам и хукна по стъпалата. Тогава се притесних, защото разбрах, че са го разменили”, обяснява майката, цитирана от Нова телевизия.
 
При изписването на родилките, завеждащият отделението д-р Димитър Сотиров не бил на работа. Когато поел нощната смяна, подчинените му докладвали. "Двете момиченца бяха с последователни номера 122 и 123. Вината е на дежурната акушерка", каза д-р Сотиров.

Бебетата били разменени от акушерката Маруся Бижева, която има дългогодишен стаж в АГ-отделението на болницата, предаде Дарик радио.

Заради допуснатата небрежност жената е наказана с последно предупреждение за уволнение, тъй като това нейно действие е недопустимо, коментира директорът на болницата д-р Георги Вашков. Той обясни, че акушерката до момента не е имала други провинения и това я е спасило от уволнение.

Д-р Димитър Сотиров бе един от лекарите по нашумелия случай от ноември 2010 г., станал печално известен като "Бебето от фризера", след като вътрешният министър Цветан Цветанов прочете записи от СРС-та. Гинекологът и други трима негови колеги бяха обвинени в умишлено умъртвяване на новородено, но бе доказано, че няма извършено престъпление, защото е било мъртвородено.