Коментари - Размениха бебета при изписване в горнооряховската болница | Днес.dir.bg

Размениха бебета при изписване в горнооряховската болница

Две новородени момиченца са били разменени при изписването им от болницата в Горна Оряховица, пише в. "Труд". Грешката станала на 30 март, когато пет родилки напускали АГ отделението с бебетата си.

Обратно в новината

Коментари - Размениха бебета при изписване в горнооряховската болница | Днес.dir.bg

Коментари

дано този случай стане повод да се прекрати безумната практика да се отделят бебетата от майките си. това е жестоко както към бебетата, така и към майките. абсолютно ненужна и варварска практика

как ще познаеш дали ти дават твоето дете или не. в този момент и през ума ти не минава , че е възможно да стане размяна, бебчето ти го дават облечено и повито в дрешките, които си дала при влизане за раждане. кой е облекъл чуждото бебе с твойте дрешки? бебшето може да е спокойно и да спинка, поглеждаш в това, което ти подават, то спинка сгушило се в дрешките,а те са същите, които си им дала.ВЕРОЯТНО У ДОМА ВЕШЕ ЩЕ СЕ ВИДИ ИСТИНАТА.

здр аз сащо февруари месец родих в горноряховската болница но за мен не са виновни само лекарите и акушерите неносят само те вина за случващото се сабитие но и заблудените маики които ваубще не са си познали децата,толкова ли няма да си различиш че това не е твоето дете!? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това може да се случи само в България, защото след раждането децата се отделят от майките им. В нормалния свят майката и новороденото са заедно, а ако има възможност с тях е и бащата. Така от първата си глътка въздух малкия човек е с двамата си родители. Връзката между самите родители става по-силна. Да не говорим, че тук бащата не може да види детето си, защото не го допускат в отделението- не знам от какви съображения, ама във всеки случай за мен не е добре. Преди седмица снаха ми роди внука ми в Норвегия, през цялото време сина ми беше с тях, а аз видях бебето чрез нета още на 5-6 час и поздравих децата си с хубавото събитие. И още нещо ме учудва в тази история. Как майката не е познала детето си при изписването. Още щом го видиш след раждането, не можеш да сбъркаш детето си, при това няколко дни в болницата нали го е кърмила. Става въпрос за нормално раждане, а не за патологичен случай, предполагам.

Какво да ви кажа драги зрители. Това е пореден връх на българския лекар. Произвеждаме лекари на килограм, а от здравната система ми се повръща - изцяло контролирана от ДС, на входа и изхода защото има много папане. Трябва да се сменят шефовете навсякъде и да се научат хората да ходят за сериозни неща в сериозни болници и да си плащат. Наглата акушерка какво да я виниш - продукт на ДС - системата.

Цвъ Цвъ отговаря за ликвидацията на болницата в Горна Оряховица и е способен на всякакви провокации.

На съпруга ти се усмихна, а като видя баща си, се разрева :)))

Странно едната майка познала че това не е нейното бебе а другата някак си не успяла... аз ако бях на тая залухава майка щях да си мълча щото това издава голяма простотия и крайна незаинтересованост към нейната Михаела...

А дали е така???

Точно обратното! Майката е била твърде мълчалива! А къде в този случай са бащите на бебетата?

"Едната майка" също не е познала детето си по физически белези, а е запомнила номера му!

За разлика от акушерката, която не е забелязала и двете- нито бебетата, нито номерата им.

И на мен ми се случи! Отдавна! ПРЕДИ 31 ГОДИНИ! В Пловдив! Тогава оставяхме по 6-7 дни в родилното! Една сутрин с номер 11 просто ми донесоха друто бебе! Всички жени от стаята тръгнахме да търсим по количките моя син. Намерих го в една количко без номерче! ВЗЕХ СИ ГО! Другите родилки извикаха акушерките, лекарите...! Настана голяма бъркотия. Аз само стоях като зашеметена! Не исках да ми се обясняват, да ми се извиняват! Исках си само детето! Това дете вече е голям мъж, който скоро ще прави сватба, но не мога да забравя кошмара от онези дни! Ами ако това се беше случило първия или втория ден?!!! Дали щях да разбера за размяната!??Не съдете така майката! Сега родилките остават 2-3 дни в родилното!!!!

твоето може да е било приготвено за друго, а не просто грешка.....нали знаете в каква държава живеем

Много вероятно е да не е било случайност. Преди няколко години се разбра, че точно по онова време в пловдивската болница е имало схема за нелегално даване на бебета за осиновяване. Май си извадила голям късмет.....

Майката на едното бебе разказва, че два пъти преди това са и давали чужди бебета да ги кърми и тя всеки път ги е връщала и е искала нейното си. Третата грешка става при изписването. "Явно ги слагат в други кошарки ги разменят и не им гледат на ръчичките номерата и оттам става цялата работа", разказа Вероника.

Добре, де, за какво са тогава номерчетата на ръцете на майката и бебето? Нали именно, за да не ги объркат акушерките? Или може би греша?

В цялата тази бъркотия с облекчение разбирам ,че бебетата все пак са били накърмени пак макар и не от биологичните си майки.До тук добре,но все пак изниква въпроса във въпросната АГ болница не започват ли много често да се случват рецидиви и дали акушерството не се явява като странична дейност на въпросния екип?

...."показах бебето на съпруга ми и то му се усмихна"...... Ъ?

Ами какво искате, град, който е по-скоро село.

Иванов,Г.О. е по-голям от много окръжни градове ,а болницата е наи-голямата общинска болница в БГ!Малко се ограмотете,а и няма нищо гнило.Напротивр,болницата работи на пълни обороти и много родилки от В Търново идват да раждат в Горнооряховската болница ,поради добрите специлисти и условия!

Живял съм в Горна, скучен град с ограничени хора.

голяма работа станала че разменили бебето,нали е все българче

Баща отива да си прибере детето от детската градина.Учителката го пита: - Кое е вашето дете? - Има ли значение? Нали утре сутринта пак ще го върна!

Българче ама като порасне ако ако се окаже някой черен мангалин.

Абе, какво ревете тука всичките как жената не си познала веднага бебето? Ами ако е родила със секцио с упойка и после 24 до 48 часа в реанимация? Много сте важни всичките и все сте супермайки всичките! Никой не мяучи обаче, че акушерките са изкарали виновни майките. Ама че майките са дали дрешки за изписването и тъпата акушерка е облякла децата с чужди дрешки, после е дала децата на чуждите бащи....пък майките виновни! Аман от мрънкачи!

В тази болница наистина има нещо гнило.

Радвайте се ако все още е така! Защото скоро такова деление на полове от малки ще е забранено от еврейско- педалската клика пишеща законите в Евросъюза .....

Тая майка не знам за къде е - лудница ли затвор ли да не може да си познае детето.Болницата виновна какви са тия глупости.Видях си детето 10 мин. след раждането не може да се обърка с никое друго - да не говорим от майката

Не майката, а акушерката е за затвора! Майките и на двете бебета са си ок, усетили са се жените. Ама тая акушерка така и не се е усетила, че е объркала децата. За нея нещо да кажеш или тука плюем на общо основание.

Добре,че другата се е усетила и си е познавала бебето, че тая дето се оплаква, си е била тръгнала вече с чуждото бед да разбере.

Вярваш ли си като говориш тези глупости?

Потресаващо! Тази болница вече доста печална репутация си спечели с тези истории от Родилно отделение. За мен тази акушерка трябва да бъде уволнена веднага дисциплинарно! Това е непростима грешка. Да не говорим, че едва ли има чак толкова бебета в тая болница, че да ги обърка. Майката на едното детенце тази сутрин в интервю заяви, че още докато е лежала в родилното на 2-3 пъти са и носили друго бебе, защото практиката била номерче да има само бебенцето, но не и легълцето. Съответно акушерките поставят, което бебе хванат, в което легълце им падне. Много ясно, че ще стане объркване така. Да не говорим, че номерцата, които се слагат са написани на ръка с химикал, при намокряне ще се размажат, съответно се махат, когато бебенцата се къпят и после още по-лесно може да се объркат.Скандално е, че болница в 21 век има такъв безпорядък в дисциплината и начина на работа.

Проблема не е в родилката, неразпознала бебето си, проблема е бил в медицинския персонал - този, който е объркал децата. В чужбина има не един такъв случай и за разменянето разбират дори, когато децата вече са поотраснали.

Тази госпожа Бижева трябваше да я уволнят преди много години не знам защо др Сотиров иначе сериозен човек търпи това?

КАК ТАКА ЕДНАМАЙКА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗНАЕ ДЕТЕТО? АБЕ ТАЯ ЖЕНА ЩО НЕ СЕ ПРЕГЛЕДА

Като го държат отделно от нея през целия престой и и го носят за кратки свиждания как да го познае? Решението на проблема е открито отдавна - майката до бебето през целия престой. Никакво взимане.

Я не говори глупости! Аз като родих, 3 дни бях в реанимация без да съм го виждала моя син, освен когато ми го показаха, веднага след раждането му! На четвъртия ден веднага го познах, щом ни извикаха да си ги вземем! Айде моля, не може само докторите да се обвиняват!

Госпожо, не знам дали вие сте раждала, но аз като родих видях бебенцето си точно за няколко секунди, като го родих и веднага ми го взеха да го къпят и т.н. Следващите 3-4 дни в Родилното ми го носеха за по 20 мин за кърмене само. Така стана, че чак като се прибрах вкъщи и го разсъблякох, чак тогава успях да си го огледам и видях чак тогава, че има родилен белег например. Едва ли бих си объркала бебето, въпреки всичко, но пак не мога да кажа със сигурност, че няма да мине поне половин час, както в описания случай да се чудя дали греша или не. Както виждате 30 мин са били необходими на майките да се усетят, че бебетата им не са техните. Не виждам защо седите тука да критикарствате. Ако държите да изкритикувате някой, направете го по отношение на персонала в отделението, който е направил тази сериозна грешка!

Браво много смислен коментар, подкрепен с логични факти. И аз щях да напиша същите аргументи. Но ние може би неглижираме нещата, а видиш ли ти - това е "СУПЕР МАЙКА", като Fifa-Перото.

Абе какви са тия вашите глупави бебета дето не си познават родителите? Моето като го изписваха ме познаваше и ми викаше "тати" , а в родилното като чуеше по новините за Б.Борисов или за Р. Овчаров викаше " маматааааа, маматааааа......."

Все пак за едната майка не е било проблем. Ама другата се разпискала и станала белята. Може би да ти дадат черно бебе вместо бяло е малко потискащо.

Това не са ли същите"лекари",за които СРС-тата говореха едно,а "колегиалната"петорна експетиза установи друго?"Горките набедени доктори".

Признателност за д-р Сотиров и неговия екип за техния професионализъм,отговорност,човещината и грижи за пациента! Заради всичко това- имам чудесни щерка и съпруга!

Що бе? Те ли ти направиха детето?

Ти чу ли записите или Цветанов ти каза?

това е безумие! в развитите страни това е решено толкова просто- на маиките и бебетата слагат веднага след раждането неоцтранима до изписването \'гривничка\" с изписаното име. като напускат болнизата ги\"сравняват\" и оцтраняват сус спецялна \"ножиза\" .просто, сигурно и лесно. а не да карат маиките да \"помнят\" номерчетата си! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Точно такава гривничка ми сложиха в частна клиника но на нея не пишеше моето име ... . Токущо родила не знаех на кой свят съм - добре че тати беше до мен и забеляза че името е сгрешено. Бебето как ще разбере че не му слагат неговата гривничка незнам, пък после нека немогат да я разменят ..

бащите не знам какво се мотат около родилката, но родилка-майка дори и след изписването да не разпознае чуждото бебе, е направо разтройващо!

Децата със задължителен ДНК тест за бащинство след раждане (изискване в предбрачен договор). Какъв е смисъла да се вкарвате в някави сериали... чие било бебето, кой е бащата и т.н. Науката го е решила този проблем вече. Да не говорим, че това пресича и доста к#рвенски номера на някои "дами".

Така е, но струва пари. Всяко задължително нещо, което струва пари, не би се приело добре.

..какво говориш?Знаеш ли колко бракове ще се разтрогнат, ако при всяко раждане има задължителен ДНК тест за бащинство? Да ме извиняват дамите, ама слагането "рога" на съпрузите съвсем не е нещо ново и изолирано.

А те тези рога с кого ти ги слагат бе? С друга жена ли? Нали всеки мъж гледа да изчука всичко живо - ще има рога, докато мъжете мислят по този начин. А сега и ти рогоносец и комшията ти рогоносец...после жените били лошите.Не, жените в случая са умните кучки!

ДНК изследване се прави не по- рано от шестия месец на бебчето и струва доста скъпо.

Всяко новородено трябва да бъде с майка си от момента на раждането, постоянно, не да го носят само в определени часове за кърмене. Аз раждах в болница в Швеция, бебето се роди, сложиха го на гърдите ми и после го взеха от мен само, за да го изтеглят и измерят, след което, в следващите три дни то беше неотлъчно с мен до изписването. А това да не познаеш детето си и да си тръгнеш с чуждо бебе... не знам какво да кажа... Направо ми звучи невероятно. Как няма да си познаеш детето, акъла ми не го побира...

Така е и при нас в Канада. Дъщеря ни се роди пред очите ми (присъствието на свидетел по време на раждането е абсолютно задължително),като дори при претеглянето и измерването на бебето съм присъствал лично !Нито за миг ,детето ни не е било отделяно от нас !

Да и аз не се отлепих. Ние бяхме във Виктория хоспитъл, дъщеря ми не е отделяна. Бях до жената непрекъснато.

ако родиш с операция и не можеш да станеш 4-8 часа , след това още 24 часа си на системи и не можеш да мръднеш от леглото ... тогава ми обяснявай че детето трябва да е нон-стоп при теб

Така е и във ВМИ в Пловдив, така беше преди 14 години когато родих първото си дете, така беше и преди 4 когато родих второто си дете и двете си бяха при мен от първия момент. Не си мислете, че само извън България е така.

деер

Каква вина? Нали всички са живи? Спокойно , хора! Радвайте се на живота!Имате 2 живи деца и две живи родилки - все по-рядко срещано в България.....Усмихнете се и разширете кръга на приятелите си!

Г-н balak, Когато жената роди е в особено състояние, в което думите лесно се запечатват, особено тежките такива. Ако правилно си спомням това е болницата, в която се мъдреше надписа, че е забранено да се влиза при бебетата и те се държат отделно от майките. Носят се само за хранене. Ако бъркам някой да ме поправи. Да кажат на една майка, че не си познава детето, при условие, че я го е виждала няколко пъти за няколко дни - я не, наистина за цял живот може да се запечата надълбоко. Особено, ако обкръжаващите я са достатъчно неадекватни да и го натякват. Всеки си гледа от собствената камбанария и си мисли, че щом при него е станало така, то на другите не може да се случи иначе. Изумих се, че дори раждали жени си позволяват да съдят жената, без да знаят какво и се е случило. Ако системата не позволяваше разделяне на майката и бебето, акушерката нямаше да сбърка. Ако акушерката не беше объркала, нямаше да се чуди на кой да метне вината, за да не съдят нея и болницата. Майките щяха да са спокойни, да са опознали бебетата си по време на престоя в болницата и щяха да са започнали да свикват с тях, вместо да ги обсъжда цяла България.

Точно това не мога да разбера, защо в България продължават да отделят бебето от майката. В Канада не се отделя. И аз бях там, не съм мърдал, как ще ми отделат детето, ще дойде някой и ще го вземе в обща зала, нали после цял живот по съдилища ще ходи.

Г-н /г-жо Мда, Не мога съвсем да се съглася с вас. Вярно е,че жената е в особено състояние след раждане, но ако забелязвате другата майка си е познала детето веднага.Аз също не мога да си обясня,че майката е кърмила детето през 3 часа всяко денонощие, докато е била в болницата и не му е запомнила физиономийката, така че при последното кърмене, когато са й донесли чуждото дете, да го различи. Виждам нерядко по улиците "отвеяни" млади майки, които нямат почти никакво отношение към децата си. Ще го загуби не, ами няма и да усети даже. При някои особеното състояние си е нормално състояние. Трябва да се каже на глас и високо, че царят е гол - че много жени просто не стават за майки и това,че са родили не ги прави автоматично такива. Има жени с по две и три деца, които цял живот не стават майки.(нямам предвид конкретната жена, не я познавам,извинявам й се,че тя стана повод да кажа това)

Наистина си балък! ...щастливо усмихнат и безгрижен като ония в кукувичето гнездо. Подменен е жив човек, бе говедо - тук "неволно", а другаде и при други обстоятелства - целенасочено! Утре като ти пъхнат чипчето в главата и Големия брат започне да следи всяко твое действие и всяка мисъл - пак ще се хилиш, нали.

А Бойко го размениха чак в Министерски съвет и не можаха да го стигнат да му се извинят.

Ако не отделят бебетата от майките, такова нещо няма да се случи. Поне в останалите държави в Европа бебетата не се отделят от майката след раждането. Трябва да променят това и в България.

При такива майки никак не е за чудене защо из улиците щъкат толкоз дебили.

Щъркелът ,който те е донесъл е бил пиян и те е изпускал.

Как ще си тръгнеш с друго дете, как ще кърмиш чуждо дете и няма да разбереш. Още от първия миг като видях децата си, не бих могла да ги объркам с чужди.

"Голяма хапка лапни,голяма дума не казвай"!

Патката проста не си познала детето- акушерката и виновна!

Прекалено грубо някак си го казваш. Все едно някой да ти каже, че ти си разменен в родилното.

Абе ти раждал (а) ли си някога? Първите 2-3 дни не можеше да си познаеш бебето. всички са червени.

Леле, от тая политика главите ви бият на кухо и това, дето го е имало, отдавна е излязло.

Ужас, не е възможно човек да не запомни лицето на бебето си. Аз до днес си помня децата като новородени - изпила съм ги с очи от първия миг. Ти ги изкара, че нямат лица, кой знае къде си бляла с твоето - просто си една на милиони....

Всички са червени, но пак са различни!И са червени само няколко часа, после стават белички.Не философствай много!И 5 дни си гушкал и кърмил твоето бебе и накрая не го познаваш ли?

Тъпата патка дори не е видяла кое зима - а на другата е умряла от страх като е видела какво е станало...

Абе защо само в родилното стават такива грешки? Не може ли като ходя на кръчма на тръгване да ми пробутат някоя чужда жена, а не моята ?

Там най-много чужда сметка да получиш!

Ааааа, не искам повече чужди сметки!На мен са ми достатъчни чуждите цигански сметки дето енергото ми пробутва всеки месец!

Или две по-млади? И аз искам!!!

Някой да ме светне, че съм непросветен - защо изобщо новороденото трябва да се отделя, при това в друго помещение, от майката?! Дали ще постъпят така с бебето на принцеса Кейт? ...или на някоя нашенска мутреса, политеса, фолкпевица? Май е по-добре да се ражда в домашни условия...

В държавните родилни домове бебетата са отделени от майките и ги носят само з да ги кърмят. Ако майката иска бебето да е при нея, трябва да плати за ВИП стая.

Не е вярно това.Моето бебе го взимаха само за час сутрин и за час вечер-бях в обикновена државна болница и в обикновена стая и не съм плащала нищо

Не е задължително да са отделно в държавните болници..Раждала съм преди 35 години и детето си беше при мен,три пъти раждах тан, всичките пъти децата си бяха при мен. В Майчин дом/София бях!

На принцеса Кейт бебето ще й го донесат, а няма да й го отделят.

За да може майката да си почине и да се наспи. Точно на Кейт бъди сигурен ще й вземат бебето. Няма да го къпе и преобува сама!

Аз родих в частна болница, с операция и ги вземаха от 12 до 5 нощем, за да можем да спим поне малко. През деня ги събираха само когато идват външни лица в часовете за посещение. Синът ми имаше ужасни колики 4-та вечер и се помолих да го вземат, защото едва си стоях на краката. Не мога да си представя как щях да се справя сама.

Това не е вярно! Повечето майки сами избират опцията бебето да е отделно! Почти навсякъде вече може бебето да си е при майката, по неин избор.

Sorry, но тука е пълно с олигофрени. И то мъже, които сигурно са раждали вече.Ха да им е честито!

Всъщност са 50:50 (пиша за раждалите мъже)

2: Ами грехота е. Ами ти, какво правиш, ти. 1: Толкоз жизнено, иска да живее ли. 2: Е па ние, ние пак не му даваме никакъв шанс. Кво да ти кажа. На никъде не знам кво да правя ся. Сега обади ли се на.. ще ни направят на маймуни. Отвсякъде вестниците, ама пък и другата страна пък. 1: Е, дали пък, нали, ако поговорим с тях, който дойде. Защо пък да. Къв интерес има да ни... 2: Абе, боже, какво да говориш с тях. Те са идиоти. Де да знам какво да правиме. Ей в такваз ситуация не сме изпадали. 1: То си е живо и здраво, тъй ли? 2: Да бе, бах маа му. 1: То си е още живо, тъй ли? 2: Е сега не знам във момента дали още е живо. Трябва да звъннем. Ама той сега ми позвъни кво става с туй бебе и т. н. почна.

бззззззззз шляп а убих мухата бззззз а още една бззззззз...... а ухапа ме

Дървосекача намира. ИнАчЕ НЕ знаеш к...во Те чАка.

"разпоредил проверка." Важно е да се разпореждат проверки, така нещата звучат по-сериозно!

Защо продължавате да вярвате на медиите? Специално тази журналистка която написа статията е била осъждана за това което пише не веднъж и не знам как все още не се е отказала да пише простотии.

В сутрешния блока на bTV се обади бащата......... вярвай на който искаш

На БТВ специално най-малко им вярвам.

Когато жена ми роди, на детенцето и на няната ръка имаше гривнички с едни и същи намера. Елементарно е!

Драги ми Холмс, по какво разбрахте, че моята майка си е разменила гривничката с тази на майка ти!?

TEZI GRIVNI4KI MN.LESNO PADAT !

Не могат да паднат, не се късат даже със сила, само с ножица се свалят.

Абе най-добре ,които са раждали в тая болница да направят по един тест на бебенцата,че да не се окажат в турски сериал след години,ама болницата да поеме разноските де

В Горна Оряховица си позволяват големи волности. За тези лекари там, явно няма закони . И много страно, че пациентките няма да предевяват иск, кой знае как са ги наплашели лекарите и акушерките.

И с какво точно могат да ги наплашат, че не разбрах ???

Ако не си раждал, няма как да разбереш.

Ти някога ходила ли си в Горна Оряховица?

Гривните на бебетата са пластмасови. Освен поредни номера (122 и 123 в случая) трябва да са и в различни ярки цветове: сини, зелени, червени, жълти, розови. В един ден, като се родят няколко бебета, ще им сложат гривни с поредни номера и различен цвят. Така вероятността да стане грешка става многократно по-малка.

царя aka бивш мин-председател Симеон Борисов рече да ви турят и сменят чиповете. Ако на бебоците имаше RF чипове, алармата щеше да писне, както когато крадат скъпа чанта от бутик. Щото при наличния мат'рял няма друг начин просто.

Здрасти готин, пи ли си хапчетата?

С чипа си направи пиърсинг на онази работа! С инфраред ще ти свети, докато си пощиш срамните въшки, глупчо!

има ли по спрягана болница от горнооряховската моля ви се кажете ми какви хора работят там............. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

абе тъпан (д-р Робъртс) ти новородено виждал ли си?! доста често са като близнаци и е напълно възможно да има такава грешка, не случайно имат номер!! персонала в болницата е гола вода, явно... баси наглостта! :

Да бе, вие разчитайте само на персонала и си гледайте чужди бебета!

Затова всяка родилка да си носи маркер и да се подписва на лицето на бебето си!

Изобщо не си приличат бебетата. Ако беше при първо виждане, да виним акушерката, ама тук е на изписването! Виновна в случая е майката, как няма да си познаеш детето, умът не ми го побира!

а газът ти побира ли го?! ;) НЕ майката, а персонала е виновен! това се случва на територията на ТЯХНАТА болница!!!

Това означава ли, че акушерката трябва да излезе с петте бебета и да ги раздаде на майките на случаен принцип- т.е. да хвърли по едно бебе в ръцете на всяка и кое на коя се падне...

Майката не знам... А Вие малоумни ли сте? Как така акушерките ще объркат бебетата? Ами ако майката която е взела другото е някой психопат и изчезне с него, че повече и харесва?

Коментари - Размениха бебета при изписване в горнооряховската болница | Днес.dir.bg

Размениха бебета при изписване в горнооряховската болница

Две новородени момиченца са били разменени при изписването им от болницата в Горна Оряховица, пише в. "Труд". Грешката станала на 30 март, когато пет родилки напускали АГ отделението с бебетата си.

Обратно в новината

Коментари - Размениха бебета при изписване в горнооряховската болница | Днес.dir.bg

Коментари

дано този случай стане повод да се прекрати безумната практика да се отделят бебетата от майките си. това е жестоко както към бебетата, така и към майките. абсолютно ненужна и варварска практика

как ще познаеш дали ти дават твоето дете или не. в този момент и през ума ти не минава , че е възможно да стане размяна, бебчето ти го дават облечено и повито в дрешките, които си дала при влизане за раждане. кой е облекъл чуждото бебе с твойте дрешки? бебшето може да е спокойно и да спинка, поглеждаш в това, което ти подават, то спинка сгушило се в дрешките,а те са същите, които си им дала.ВЕРОЯТНО У ДОМА ВЕШЕ ЩЕ СЕ ВИДИ ИСТИНАТА.

здр аз сащо февруари месец родих в горноряховската болница но за мен не са виновни само лекарите и акушерите неносят само те вина за случващото се сабитие но и заблудените маики които ваубще не са си познали децата,толкова ли няма да си различиш че това не е твоето дете!? *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Това може да се случи само в България, защото след раждането децата се отделят от майките им. В нормалния свят майката и новороденото са заедно, а ако има възможност с тях е и бащата. Така от първата си глътка въздух малкия човек е с двамата си родители. Връзката между самите родители става по-силна. Да не говорим, че тук бащата не може да види детето си, защото не го допускат в отделението- не знам от какви съображения, ама във всеки случай за мен не е добре. Преди седмица снаха ми роди внука ми в Норвегия, през цялото време сина ми беше с тях, а аз видях бебето чрез нета още на 5-6 час и поздравих децата си с хубавото събитие. И още нещо ме учудва в тази история. Как майката не е познала детето си при изписването. Още щом го видиш след раждането, не можеш да сбъркаш детето си, при това няколко дни в болницата нали го е кърмила. Става въпрос за нормално раждане, а не за патологичен случай, предполагам.

Какво да ви кажа драги зрители. Това е пореден връх на българския лекар. Произвеждаме лекари на килограм, а от здравната система ми се повръща - изцяло контролирана от ДС, на входа и изхода защото има много папане. Трябва да се сменят шефовете навсякъде и да се научат хората да ходят за сериозни неща в сериозни болници и да си плащат. Наглата акушерка какво да я виниш - продукт на ДС - системата.

Цвъ Цвъ отговаря за ликвидацията на болницата в Горна Оряховица и е способен на всякакви провокации.

На съпруга ти се усмихна, а като видя баща си, се разрева :)))

Странно едната майка познала че това не е нейното бебе а другата някак си не успяла... аз ако бях на тая залухава майка щях да си мълча щото това издава голяма простотия и крайна незаинтересованост към нейната Михаела...

А дали е така???

Точно обратното! Майката е била твърде мълчалива! А къде в този случай са бащите на бебетата?

"Едната майка" също не е познала детето си по физически белези, а е запомнила номера му!

За разлика от акушерката, която не е забелязала и двете- нито бебетата, нито номерата им.

И на мен ми се случи! Отдавна! ПРЕДИ 31 ГОДИНИ! В Пловдив! Тогава оставяхме по 6-7 дни в родилното! Една сутрин с номер 11 просто ми донесоха друто бебе! Всички жени от стаята тръгнахме да търсим по количките моя син. Намерих го в една количко без номерче! ВЗЕХ СИ ГО! Другите родилки извикаха акушерките, лекарите...! Настана голяма бъркотия. Аз само стоях като зашеметена! Не исках да ми се обясняват, да ми се извиняват! Исках си само детето! Това дете вече е голям мъж, който скоро ще прави сватба, но не мога да забравя кошмара от онези дни! Ами ако това се беше случило първия или втория ден?!!! Дали щях да разбера за размяната!??Не съдете така майката! Сега родилките остават 2-3 дни в родилното!!!!

твоето може да е било приготвено за друго, а не просто грешка.....нали знаете в каква държава живеем

Много вероятно е да не е било случайност. Преди няколко години се разбра, че точно по онова време в пловдивската болница е имало схема за нелегално даване на бебета за осиновяване. Май си извадила голям късмет.....

Майката на едното бебе разказва, че два пъти преди това са и давали чужди бебета да ги кърми и тя всеки път ги е връщала и е искала нейното си. Третата грешка става при изписването. "Явно ги слагат в други кошарки ги разменят и не им гледат на ръчичките номерата и оттам става цялата работа", разказа Вероника.

Добре, де, за какво са тогава номерчетата на ръцете на майката и бебето? Нали именно, за да не ги объркат акушерките? Или може би греша?

В цялата тази бъркотия с облекчение разбирам ,че бебетата все пак са били накърмени пак макар и не от биологичните си майки.До тук добре,но все пак изниква въпроса във въпросната АГ болница не започват ли много често да се случват рецидиви и дали акушерството не се явява като странична дейност на въпросния екип?

...."показах бебето на съпруга ми и то му се усмихна"...... Ъ?

Ами какво искате, град, който е по-скоро село.

Иванов,Г.О. е по-голям от много окръжни градове ,а болницата е наи-голямата общинска болница в БГ!Малко се ограмотете,а и няма нищо гнило.Напротивр,болницата работи на пълни обороти и много родилки от В Търново идват да раждат в Горнооряховската болница ,поради добрите специлисти и условия!

Живял съм в Горна, скучен град с ограничени хора.

голяма работа станала че разменили бебето,нали е все българче

Баща отива да си прибере детето от детската градина.Учителката го пита: - Кое е вашето дете? - Има ли значение? Нали утре сутринта пак ще го върна!

Българче ама като порасне ако ако се окаже някой черен мангалин.

Абе, какво ревете тука всичките как жената не си познала веднага бебето? Ами ако е родила със секцио с упойка и после 24 до 48 часа в реанимация? Много сте важни всичките и все сте супермайки всичките! Никой не мяучи обаче, че акушерките са изкарали виновни майките. Ама че майките са дали дрешки за изписването и тъпата акушерка е облякла децата с чужди дрешки, после е дала децата на чуждите бащи....пък майките виновни! Аман от мрънкачи!

В тази болница наистина има нещо гнило.

Радвайте се ако все още е така! Защото скоро такова деление на полове от малки ще е забранено от еврейско- педалската клика пишеща законите в Евросъюза .....

Тая майка не знам за къде е - лудница ли затвор ли да не може да си познае детето.Болницата виновна какви са тия глупости.Видях си детето 10 мин. след раждането не може да се обърка с никое друго - да не говорим от майката

Не майката, а акушерката е за затвора! Майките и на двете бебета са си ок, усетили са се жените. Ама тая акушерка така и не се е усетила, че е объркала децата. За нея нещо да кажеш или тука плюем на общо основание.

Добре,че другата се е усетила и си е познавала бебето, че тая дето се оплаква, си е била тръгнала вече с чуждото бед да разбере.

Вярваш ли си като говориш тези глупости?

Потресаващо! Тази болница вече доста печална репутация си спечели с тези истории от Родилно отделение. За мен тази акушерка трябва да бъде уволнена веднага дисциплинарно! Това е непростима грешка. Да не говорим, че едва ли има чак толкова бебета в тая болница, че да ги обърка. Майката на едното детенце тази сутрин в интервю заяви, че още докато е лежала в родилното на 2-3 пъти са и носили друго бебе, защото практиката била номерче да има само бебенцето, но не и легълцето. Съответно акушерките поставят, което бебе хванат, в което легълце им падне. Много ясно, че ще стане объркване така. Да не говорим, че номерцата, които се слагат са написани на ръка с химикал, при намокряне ще се размажат, съответно се махат, когато бебенцата се къпят и после още по-лесно може да се объркат.Скандално е, че болница в 21 век има такъв безпорядък в дисциплината и начина на работа.

Проблема не е в родилката, неразпознала бебето си, проблема е бил в медицинския персонал - този, който е объркал децата. В чужбина има не един такъв случай и за разменянето разбират дори, когато децата вече са поотраснали.

Тази госпожа Бижева трябваше да я уволнят преди много години не знам защо др Сотиров иначе сериозен човек търпи това?

КАК ТАКА ЕДНАМАЙКА НЕ МОЖЕ ДА СИ ПОЗНАЕ ДЕТЕТО? АБЕ ТАЯ ЖЕНА ЩО НЕ СЕ ПРЕГЛЕДА

Като го държат отделно от нея през целия престой и и го носят за кратки свиждания как да го познае? Решението на проблема е открито отдавна - майката до бебето през целия престой. Никакво взимане.

Я не говори глупости! Аз като родих, 3 дни бях в реанимация без да съм го виждала моя син, освен когато ми го показаха, веднага след раждането му! На четвъртия ден веднага го познах, щом ни извикаха да си ги вземем! Айде моля, не може само докторите да се обвиняват!

Госпожо, не знам дали вие сте раждала, но аз като родих видях бебенцето си точно за няколко секунди, като го родих и веднага ми го взеха да го къпят и т.н. Следващите 3-4 дни в Родилното ми го носеха за по 20 мин за кърмене само. Така стана, че чак като се прибрах вкъщи и го разсъблякох, чак тогава успях да си го огледам и видях чак тогава, че има родилен белег например. Едва ли бих си объркала бебето, въпреки всичко, но пак не мога да кажа със сигурност, че няма да мине поне половин час, както в описания случай да се чудя дали греша или не. Както виждате 30 мин са били необходими на майките да се усетят, че бебетата им не са техните. Не виждам защо седите тука да критикарствате. Ако държите да изкритикувате някой, направете го по отношение на персонала в отделението, който е направил тази сериозна грешка!

Браво много смислен коментар, подкрепен с логични факти. И аз щях да напиша същите аргументи. Но ние може би неглижираме нещата, а видиш ли ти - това е "СУПЕР МАЙКА", като Fifa-Перото.

Абе какви са тия вашите глупави бебета дето не си познават родителите? Моето като го изписваха ме познаваше и ми викаше "тати" , а в родилното като чуеше по новините за Б.Борисов или за Р. Овчаров викаше " маматааааа, маматааааа......."

Все пак за едната майка не е било проблем. Ама другата се разпискала и станала белята. Може би да ти дадат черно бебе вместо бяло е малко потискащо.

Това не са ли същите"лекари",за които СРС-тата говореха едно,а "колегиалната"петорна експетиза установи друго?"Горките набедени доктори".

Признателност за д-р Сотиров и неговия екип за техния професионализъм,отговорност,човещината и грижи за пациента! Заради всичко това- имам чудесни щерка и съпруга!

Що бе? Те ли ти направиха детето?

Ти чу ли записите или Цветанов ти каза?

това е безумие! в развитите страни това е решено толкова просто- на маиките и бебетата слагат веднага след раждането неоцтранима до изписването \'гривничка\" с изписаното име. като напускат болнизата ги\"сравняват\" и оцтраняват сус спецялна \"ножиза\" .просто, сигурно и лесно. а не да карат маиките да \"помнят\" номерчетата си! *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

Точно такава гривничка ми сложиха в частна клиника но на нея не пишеше моето име ... . Токущо родила не знаех на кой свят съм - добре че тати беше до мен и забеляза че името е сгрешено. Бебето как ще разбере че не му слагат неговата гривничка незнам, пък после нека немогат да я разменят ..

бащите не знам какво се мотат около родилката, но родилка-майка дори и след изписването да не разпознае чуждото бебе, е направо разтройващо!

Децата със задължителен ДНК тест за бащинство след раждане (изискване в предбрачен договор). Какъв е смисъла да се вкарвате в някави сериали... чие било бебето, кой е бащата и т.н. Науката го е решила този проблем вече. Да не говорим, че това пресича и доста к#рвенски номера на някои "дами".

Така е, но струва пари. Всяко задължително нещо, което струва пари, не би се приело добре.

..какво говориш?Знаеш ли колко бракове ще се разтрогнат, ако при всяко раждане има задължителен ДНК тест за бащинство? Да ме извиняват дамите, ама слагането "рога" на съпрузите съвсем не е нещо ново и изолирано.

А те тези рога с кого ти ги слагат бе? С друга жена ли? Нали всеки мъж гледа да изчука всичко живо - ще има рога, докато мъжете мислят по този начин. А сега и ти рогоносец и комшията ти рогоносец...после жените били лошите.Не, жените в случая са умните кучки!

ДНК изследване се прави не по- рано от шестия месец на бебчето и струва доста скъпо.

Всяко новородено трябва да бъде с майка си от момента на раждането, постоянно, не да го носят само в определени часове за кърмене. Аз раждах в болница в Швеция, бебето се роди, сложиха го на гърдите ми и после го взеха от мен само, за да го изтеглят и измерят, след което, в следващите три дни то беше неотлъчно с мен до изписването. А това да не познаеш детето си и да си тръгнеш с чуждо бебе... не знам какво да кажа... Направо ми звучи невероятно. Как няма да си познаеш детето, акъла ми не го побира...

Така е и при нас в Канада. Дъщеря ни се роди пред очите ми (присъствието на свидетел по време на раждането е абсолютно задължително),като дори при претеглянето и измерването на бебето съм присъствал лично !Нито за миг ,детето ни не е било отделяно от нас !

Да и аз не се отлепих. Ние бяхме във Виктория хоспитъл, дъщеря ми не е отделяна. Бях до жената непрекъснато.

ако родиш с операция и не можеш да станеш 4-8 часа , след това още 24 часа си на системи и не можеш да мръднеш от леглото ... тогава ми обяснявай че детето трябва да е нон-стоп при теб

Така е и във ВМИ в Пловдив, така беше преди 14 години когато родих първото си дете, така беше и преди 4 когато родих второто си дете и двете си бяха при мен от първия момент. Не си мислете, че само извън България е така.

деер

Каква вина? Нали всички са живи? Спокойно , хора! Радвайте се на живота!Имате 2 живи деца и две живи родилки - все по-рядко срещано в България.....Усмихнете се и разширете кръга на приятелите си!

Г-н balak, Когато жената роди е в особено състояние, в което думите лесно се запечатват, особено тежките такива. Ако правилно си спомням това е болницата, в която се мъдреше надписа, че е забранено да се влиза при бебетата и те се държат отделно от майките. Носят се само за хранене. Ако бъркам някой да ме поправи. Да кажат на една майка, че не си познава детето, при условие, че я го е виждала няколко пъти за няколко дни - я не, наистина за цял живот може да се запечата надълбоко. Особено, ако обкръжаващите я са достатъчно неадекватни да и го натякват. Всеки си гледа от собствената камбанария и си мисли, че щом при него е станало така, то на другите не може да се случи иначе. Изумих се, че дори раждали жени си позволяват да съдят жената, без да знаят какво и се е случило. Ако системата не позволяваше разделяне на майката и бебето, акушерката нямаше да сбърка. Ако акушерката не беше объркала, нямаше да се чуди на кой да метне вината, за да не съдят нея и болницата. Майките щяха да са спокойни, да са опознали бебетата си по време на престоя в болницата и щяха да са започнали да свикват с тях, вместо да ги обсъжда цяла България.

Точно това не мога да разбера, защо в България продължават да отделят бебето от майката. В Канада не се отделя. И аз бях там, не съм мърдал, как ще ми отделат детето, ще дойде някой и ще го вземе в обща зала, нали после цял живот по съдилища ще ходи.

Г-н /г-жо Мда, Не мога съвсем да се съглася с вас. Вярно е,че жената е в особено състояние след раждане, но ако забелязвате другата майка си е познала детето веднага.Аз също не мога да си обясня,че майката е кърмила детето през 3 часа всяко денонощие, докато е била в болницата и не му е запомнила физиономийката, така че при последното кърмене, когато са й донесли чуждото дете, да го различи. Виждам нерядко по улиците "отвеяни" млади майки, които нямат почти никакво отношение към децата си. Ще го загуби не, ами няма и да усети даже. При някои особеното състояние си е нормално състояние. Трябва да се каже на глас и високо, че царят е гол - че много жени просто не стават за майки и това,че са родили не ги прави автоматично такива. Има жени с по две и три деца, които цял живот не стават майки.(нямам предвид конкретната жена, не я познавам,извинявам й се,че тя стана повод да кажа това)

Наистина си балък! ...щастливо усмихнат и безгрижен като ония в кукувичето гнездо. Подменен е жив човек, бе говедо - тук "неволно", а другаде и при други обстоятелства - целенасочено! Утре като ти пъхнат чипчето в главата и Големия брат започне да следи всяко твое действие и всяка мисъл - пак ще се хилиш, нали.

А Бойко го размениха чак в Министерски съвет и не можаха да го стигнат да му се извинят.

Ако не отделят бебетата от майките, такова нещо няма да се случи. Поне в останалите държави в Европа бебетата не се отделят от майката след раждането. Трябва да променят това и в България.

При такива майки никак не е за чудене защо из улиците щъкат толкоз дебили.

Щъркелът ,който те е донесъл е бил пиян и те е изпускал.

Как ще си тръгнеш с друго дете, как ще кърмиш чуждо дете и няма да разбереш. Още от първия миг като видях децата си, не бих могла да ги объркам с чужди.

"Голяма хапка лапни,голяма дума не казвай"!

Патката проста не си познала детето- акушерката и виновна!

Прекалено грубо някак си го казваш. Все едно някой да ти каже, че ти си разменен в родилното.

Абе ти раждал (а) ли си някога? Първите 2-3 дни не можеше да си познаеш бебето. всички са червени.

Леле, от тая политика главите ви бият на кухо и това, дето го е имало, отдавна е излязло.

Ужас, не е възможно човек да не запомни лицето на бебето си. Аз до днес си помня децата като новородени - изпила съм ги с очи от първия миг. Ти ги изкара, че нямат лица, кой знае къде си бляла с твоето - просто си една на милиони....

Всички са червени, но пак са различни!И са червени само няколко часа, после стават белички.Не философствай много!И 5 дни си гушкал и кърмил твоето бебе и накрая не го познаваш ли?

Тъпата патка дори не е видяла кое зима - а на другата е умряла от страх като е видела какво е станало...

Абе защо само в родилното стават такива грешки? Не може ли като ходя на кръчма на тръгване да ми пробутат някоя чужда жена, а не моята ?

Там най-много чужда сметка да получиш!

Ааааа, не искам повече чужди сметки!На мен са ми достатъчни чуждите цигански сметки дето енергото ми пробутва всеки месец!

Или две по-млади? И аз искам!!!

Някой да ме светне, че съм непросветен - защо изобщо новороденото трябва да се отделя, при това в друго помещение, от майката?! Дали ще постъпят така с бебето на принцеса Кейт? ...или на някоя нашенска мутреса, политеса, фолкпевица? Май е по-добре да се ражда в домашни условия...

В държавните родилни домове бебетата са отделени от майките и ги носят само з да ги кърмят. Ако майката иска бебето да е при нея, трябва да плати за ВИП стая.

Не е вярно това.Моето бебе го взимаха само за час сутрин и за час вечер-бях в обикновена државна болница и в обикновена стая и не съм плащала нищо

Не е задължително да са отделно в държавните болници..Раждала съм преди 35 години и детето си беше при мен,три пъти раждах тан, всичките пъти децата си бяха при мен. В Майчин дом/София бях!

На принцеса Кейт бебето ще й го донесат, а няма да й го отделят.

За да може майката да си почине и да се наспи. Точно на Кейт бъди сигурен ще й вземат бебето. Няма да го къпе и преобува сама!

Аз родих в частна болница, с операция и ги вземаха от 12 до 5 нощем, за да можем да спим поне малко. През деня ги събираха само когато идват външни лица в часовете за посещение. Синът ми имаше ужасни колики 4-та вечер и се помолих да го вземат, защото едва си стоях на краката. Не мога да си представя как щях да се справя сама.

Това не е вярно! Повечето майки сами избират опцията бебето да е отделно! Почти навсякъде вече може бебето да си е при майката, по неин избор.

Sorry, но тука е пълно с олигофрени. И то мъже, които сигурно са раждали вече.Ха да им е честито!

Всъщност са 50:50 (пиша за раждалите мъже)

2: Ами грехота е. Ами ти, какво правиш, ти. 1: Толкоз жизнено, иска да живее ли. 2: Е па ние, ние пак не му даваме никакъв шанс. Кво да ти кажа. На никъде не знам кво да правя ся. Сега обади ли се на.. ще ни направят на маймуни. Отвсякъде вестниците, ама пък и другата страна пък. 1: Е, дали пък, нали, ако поговорим с тях, който дойде. Защо пък да. Къв интерес има да ни... 2: Абе, боже, какво да говориш с тях. Те са идиоти. Де да знам какво да правиме. Ей в такваз ситуация не сме изпадали. 1: То си е живо и здраво, тъй ли? 2: Да бе, бах маа му. 1: То си е още живо, тъй ли? 2: Е сега не знам във момента дали още е живо. Трябва да звъннем. Ама той сега ми позвъни кво става с туй бебе и т. н. почна.

бззззззззз шляп а убих мухата бззззз а още една бззззззз...... а ухапа ме

Дървосекача намира. ИнАчЕ НЕ знаеш к...во Те чАка.

"разпоредил проверка." Важно е да се разпореждат проверки, така нещата звучат по-сериозно!

Защо продължавате да вярвате на медиите? Специално тази журналистка която написа статията е била осъждана за това което пише не веднъж и не знам как все още не се е отказала да пише простотии.

В сутрешния блока на bTV се обади бащата......... вярвай на който искаш

На БТВ специално най-малко им вярвам.

Когато жена ми роди, на детенцето и на няната ръка имаше гривнички с едни и същи намера. Елементарно е!

Драги ми Холмс, по какво разбрахте, че моята майка си е разменила гривничката с тази на майка ти!?

TEZI GRIVNI4KI MN.LESNO PADAT !

Не могат да паднат, не се късат даже със сила, само с ножица се свалят.

Абе най-добре ,които са раждали в тая болница да направят по един тест на бебенцата,че да не се окажат в турски сериал след години,ама болницата да поеме разноските де

В Горна Оряховица си позволяват големи волности. За тези лекари там, явно няма закони . И много страно, че пациентките няма да предевяват иск, кой знае как са ги наплашели лекарите и акушерките.

И с какво точно могат да ги наплашат, че не разбрах ???

Ако не си раждал, няма как да разбереш.

Ти някога ходила ли си в Горна Оряховица?

Гривните на бебетата са пластмасови. Освен поредни номера (122 и 123 в случая) трябва да са и в различни ярки цветове: сини, зелени, червени, жълти, розови. В един ден, като се родят няколко бебета, ще им сложат гривни с поредни номера и различен цвят. Така вероятността да стане грешка става многократно по-малка.

царя aka бивш мин-председател Симеон Борисов рече да ви турят и сменят чиповете. Ако на бебоците имаше RF чипове, алармата щеше да писне, както когато крадат скъпа чанта от бутик. Щото при наличния мат'рял няма друг начин просто.

Здрасти готин, пи ли си хапчетата?

С чипа си направи пиърсинг на онази работа! С инфраред ще ти свети, докато си пощиш срамните въшки, глупчо!

има ли по спрягана болница от горнооряховската моля ви се кажете ми какви хора работят там............. *Съобщението е транслитерирано от системата. Моля, пишете на кирилица.

абе тъпан (д-р Робъртс) ти новородено виждал ли си?! доста често са като близнаци и е напълно възможно да има такава грешка, не случайно имат номер!! персонала в болницата е гола вода, явно... баси наглостта! :

Да бе, вие разчитайте само на персонала и си гледайте чужди бебета!

Затова всяка родилка да си носи маркер и да се подписва на лицето на бебето си!

Изобщо не си приличат бебетата. Ако беше при първо виждане, да виним акушерката, ама тук е на изписването! Виновна в случая е майката, как няма да си познаеш детето, умът не ми го побира!

а газът ти побира ли го?! ;) НЕ майката, а персонала е виновен! това се случва на територията на ТЯХНАТА болница!!!

Това означава ли, че акушерката трябва да излезе с петте бебета и да ги раздаде на майките на случаен принцип- т.е. да хвърли по едно бебе в ръцете на всяка и кое на коя се падне...

Майката не знам... А Вие малоумни ли сте? Как така акушерките ще объркат бебетата? Ами ако майката която е взела другото е някой психопат и изчезне с него, че повече и харесва?