На вестника съобщил "сигурен източник от митниците". Заради този сигнал започнали проверките по бензиностанции в страната.

Преди два дни МВР съобщи, че за продажба на некачествено гориво и редица други нарушения са запечатани бензиностанции в Харманли, София, Бургас, Варна и Плевен. Близо 29 000 л гориво са били спрени от разпространение.

Проверките обхващат 15 области и над 50 търговски обекта.

По засечената схема дизелът и бензинът се докарвали у нас с танкери до пристанищата във Варна и Бургас. По документи горивото е от данъчен склад в Гърция и е вътрешна доставка за ЕС.

Електронната система за управление на морския трафик сочела, че преди да пътуват до Гърция и оттам до България, танкерите правят необясними курсове до 7 турски пристанища в Черно и Средиземно море. Смята се, че там се товарят горивата, придобити от турски търговци и територии в Сирия и Ирак, контролирани от ИДИЛ.

Контрабандните петролни продукти били с ниско качество, тъй като са добивани в нискотехнологични рафинерии.

Бъчварова: Няма потвърждение

За момента няма потвърждение на информацията, че е засечена контрабанда на гориво за България с произход „Ислямска държава“, каза министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова пред журналисти.

„За да установим по безспорен начин, се нуждаем от време, за да направим проверки. До този момент не сме имали основание на базата на проверките, които сме провеждали, да направим такъв извод. Предстои да проверим и да установим дали тези твърдения отговарят на истината “, обясни вътрешният министър.

Норвежки доклад

Терористичната организация "Ислямска държава" продава петрол на черния пазар на дъмпингови цени, изнасяйки го контрабандно в Турция от Сирия. Това се посочва в поверителен доклад на норвежката компания "Рюстад енерджи" (Rystad Energy AS), подготвен по поръчка на норвежкото външно министерство. Част от него се появи на сайта на норвежкия в. "Классекампен" в средата на миналия декември, предаде БТА.

"Петролът, който ИД доставя на черния пазар, превозвайки го през границата с Турция, се продава на силно занижени цени от 25-45 долара за барел", се посочва в документа. Към момента, в който той е бил подготвен цените на черното злато са били на равнище 55-60 долара за барел, се уточнява в публикацията.

Според оценки на "Рюстад енерджи" запасите на петрол на териториите, които контролира ИД, са до 500 милиона барела. Най-големите залежи са съсредоточени в провинция Дейр аз Зур в източната част на Сирия.

Равнището на добива от находищата под контрола на ИД значително е спаднало, тъй като джихадистката групировка не разполага с достатъчно специалисти и средства, за да поддържа добива на предишното равнище.

Промяна на маршрута

"Ислямска държава" продължава да изнася петрол в Турция, но използва обходен маршрут през Северен Ирак, за да избегне руските бомбардировки, каза в последните дни на декември руският генерал Сергей Рудской.

По думите му цистерните минават по обходен маршрут през сирийската провинция Дейр аз Зур, иракските градове Захо и Мосул и след това се отправят към Турция.

"Петролът пристига на турска територия през граничен пункт в област Захо", каза Рудской и показа сателитни снимки.

В момента на заснемането им (в средата на декември) от двете страни на иракско-турската граница е имало 11 775 камиона цистерни, каза той.