Здравият министър Костадин Ангелов подписва нова заповед. С нея правителството налага рестрикции за хората под 65-годишна възраст, за да се улесни освобождаването на т.нар. "зелен коридор" за пенсионерите.

"От утре, 14 ноември, магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст.

Аптеките организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.00 и 10.00 ч. и 13.30 и 16.30 ч. В посочените часове се допускат само лица на и над 65-годишна възраст."

Това нарежда министърът на здравеопазването с издадена днес заповед, която влиза в сила от утре, 14 ноември.

"Възрастните хора могат да пазаруват по всяко време, но гражданите, които са под 65 години не могат да пазаруват в часовете, предназначени само за пенсионерите", поясни здравният министър, цитиран от Dariknews.

По-рано омбудсманът Диана Ковачева поиска в препоръка от министъра на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов да отмени пазаруването в хранителни магазини и аптеки на възрастни граждани над 65-годишна възраст в часовия диапазон от 8.00 до 10.00 часа, регламентирано в заповедта му за временните противоепидемични мерки, издадена на 11 ноември 2020 г. 

Доц. Ковачева акцентира, че повод за препоръката й са жалби на граждани, които алармират, че през предстоящите зимни дни, ранните сутрешни часове за пазаруване биха били неподходящи за възрастните и по-трудноподвижни хора, защото времето ще бъде крайно неподходящо - мрачното и мъгливо, ще има натрупал сняг и заледявания, при които е голяма вероятността от инциденти, изискващи дори посещаване на болници и нужда от медицинска помощ.

Граждани се оплакаха и пред медиите, пък че два часа не съм им достатъчни да напазаруват. 

Според Ковачева това допълнително би могло да претовари и без това прегряващата заради коронавируса здравна система. Диана Ковачева допълва, че ако възрастните хора и тези с хронични заболявания например поради здравословни проблеми или временно неразположение не успеят да стигнат до магазини и аптеки до 10 часа, спазването на заповедта би могло да ги лиши от продукти от първа необходимост или от животоспасяващи лекарства.