"Във всички аптеки в София има антибиотици и нискомолекулярни хепарини", увери здравният министър проф. Костадин Ангелов, който в петък вечер посети аптека в Студентски град в присъствието на медии.

В сряда проф. Ангелов се срещна с представители на фармацевтичния сектор заради сигнали за недостиг на медикаменти и нискомолекулярни хепарини за бременните. След разговорите увери, че е създадена организация за разпространение на допълнителни количества.

"Проверих аптеката в III Градска болница - азитромицин има, нискомолекулярен хепарин също. Проведох разговори с основни доставчици на аптеки, те ме увериха, че във всички аптеки има достатъчно количества", съобщи министърът.

По думите му в сайта на Изпълнителната агенция по лекарства вече е публикуван списък на всички аптеки, където ще има разпределени количества нискомолекулярен хепарин. "До края на утрешния ден в цялата страна в аптеките, които са в сайта на ИАЛ, ще бъдат доставени количества", обеща проф. Ангелов.

Той призова хората да не се презапасяват с медикаменти и да не прибягват до самолечение. "Азитромицин", "Ремдесивир" и всички медикаменти, които се изкупуват, не лекуват коронавирус, използват се за профилактика. Не провеждайте самолечения. Има липса на някои хранителни добавки, които се използват за увеличаване на имунитета. Не се презапасявайте!", апелира проф. Ангелов. По думите му в момента хората ги води някакъв тип притеснение и паника, което не е полезно в този момент.

Той съобщи още, че фирми ще бъдат проверени за реекспорт на медикаменти от страната.