В рамките на "Часът на Земята" поддръжниците на инициативата изгасиха за един час осветлението си, с което показаха съпричастие към екологичните проблеми на планетата.

"Часът на Земята" се състоя от 20.30 часа до 21.30 часа днес, съобщиха организаторите на екологичната инициатива - международната природозащитна организация WWF. По последни данни присъединилите се към инициативата български градове бяха 73.

Присъединилите се градове угасиха фасадно-архитектурното осветление на известни сгради и паметници, като уличното осветление продължи да свети от съображения за сигурност.

В София тръгна светлинно шествие в 20.30 ч., което от Народния театър премина по "жълтите павета" и по бул. "Витоша" стигна до НДК. Посланици на "Часът на Земята 2012" в България са музикантът Калин Вельов, тенисистът Григор Димитров, финансистът Мартин Заимов, актьорите Васил Василев-Зуека, Димитър Рачков и Мария Игнатова.

Много сгради в София също притъмняха за "Часът на Земята". Сред тях бяха Народна библиотека "Св. Св. Кирил и Методий", администрация на президента, Народно събрание, Българска народна банка, Министерство на околната среда и водите и поделенията му в цялата страна, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Министерство на спорта, Министерство на отбраната, Храм-паметник "Свети Александър Невски", Руски храм "Св. Николай Мирликийски", Катедрален храм "Св. Неделя", Храм "Св. София", Храм "Св. Седмочисленици", НДК, Археологически институт и музей, Етнографски музей, Национална галерия за чуждестранно изкуство, Националната художествена академия, Националната опера и балет, Централен военен клуб, театри, представителства на чуждестранни фирми, банки, хотели.

Жителите на 124 китайски градове угасиха днес между 20.30 и 21.30 ч. местно време светлините в домовете си в рамките на международната екологична акция "Часът на Земята", в която Китай участва за четвърти път, предаде ИТАР-ТАСС. Светлините бяха загасени в жилищните и деловите сгради, за един час бяха изключени многочислени рекламни пана. В Пекин угасна осветлението на столичния олимпийски стадион, известен с прозвището си "Птичето гнездо" и на Двореца на водните спортове, наречен "Водният куб". Угаснаха "огньовете" на традиционно осветени културни обекти, включително части от Великата китайска стена.

Редица емблематични паметници на архитектурата и културата в Париж, като катедралата Парижката света богородица, Гран Опера, Пантеонът също потънаха в мрак за един час в 20.30 ч местно време. От съображения за сигурност единствено Айфеловата кула угасна само за пет минути. Освен столицата още около сто градове във Франция се присъединиха към международната кампания за защита на околната среда. Президентът Никола Саркози нареди да бъдат загасени светлините в Елисейския дворец. "Тази символична акция ще ни позволи отново да припомним необходимостта за борба с климатичните промени," заяви в обръщение държавният глава.

Началото на "Часът на земята" бе поставено през 2007 г. в Австралия от Световния фонд за дивата природа, който призова хората, организациите и градските власти в 20.30 ч местно време да изключат всички източници на светлина, които не са жизнено необходими. През миналата година в аналогичната акция участваха 5200 градове от 135 страни.