По-чист въздух и спиране на проектите за инсталации за горене на отпадъци искат на протестни шествия днес в София и Девня представители на сдруженията "За Земята" и "Дишай Девня". Според организаторите и двата града вече са с опасно замърсен въздух, който задушава населението, а инсталациите ще означават още източници на фини прахови частици, тежки метали, парникови газове и диоксини.

Общото между София и Девня са плановете на общините да изградят инсталации за горене на отпадъци, предаде БНР.

Първата протестна проява се проведе тази сутрин пред Министерството на околната среда и водите.

В столицата дебатите за изграждането на инсинератора започнаха преди 10 години, когато Столичният общински съвет одобри проекта. Съоръжението трябва да бъде построено на площадката в ТЕЦ - София зад Централна жп гара. От "Московска 33" твърдят, че инсталацията ще е от полза за столичани. Боклукът - това е суровината, която ще е безплатна. Така "Топлофикация" ще спести средства, които иначе би дала за природен газ.

Темата провокира противоречиви реакции в обществото. Стигна се и до предложение за местен референдум, на който гражданите да решат дали да се строи инсталацията, но то бе отхвърлено от мнозинството в Столичния общински съвет.

Консенсус сред столичани все още няма. Мнозина за първи път чуват за това:

"Това, че се гори, не е най-лошото. Въпросът е как ще се изгори.":

"Не мисля, че е проблем, при положение, че има полза от него.";

"Това значи съвсем да ни изтребят, както са ни емнали вече.";

"Въздухът е достатъчно мръсен, за да го замърсяваме допълнително."

На този фон през януари "Топлофикация - София" обяви търг за избор на изпълнител на проекта. Крайният срок за подаване на оферти е 15 март. Предвижда се инсталацията да бъде построена до 2023 година, а строителните работи да започнат още през юли тази година. През 2020 г. Върховният административен съд се произнесе - "Топлофикация София" не е доказала, че проектът за инсинератор на отпадъци не вреди на здравето на хората. Постановено бе преразглеждане на разрешението за изграждането на съоръжението. Жалбата бе подадена от Сдружение "За Земята".

"Това дело се намира в съда. Следва да бъдат изяснени въпросите относно здравния риск, вредни емисии, опасни отпадъци от пепелта", пояснява Десислава Стоянова, представител на екологичното сдружение.

На практика проектът вече се изпълнява, без да се изчака окончателното съдебно решение и при отсъствието на одобрен доклад за оценката за въздействието върху околната среда.

Стоянова коментира, че инсталацията се представя като нещо ефективно, но нейният капацитет е 180 хиляди тона отпадъци годишно.

"Които в продължение на 30 години трябва да се горят - това е "животът" на проекта. В момента София произвежда по-малко от половината от този капацитет. Тази инсталация ще ни вкара в нещо като затворен кръг - ние трябва да пълним това "чудовище", за да може то да е ефективно, да работи. Съответно това може да ни принуди да внасяме отпадъци."

Изграждането на инсталацията ще струва 350 милиона лева с ДДС, става ясно от обществената поръчка. Има много скрити разходи, които трябва да бъдат оценени, когато правим сметката кое е изгодно и кое не, уточнява Десислава Стоянова. При изгарянето на такива отпадъци се отделя токсична пепел, която ще се изнася, има и друга пепел и шлака, допълва тя.

Инсинераторът ще се изплати до 26 години, а неговият живот е 30 години, прави равносметка Стоянова.

Изгарянето на отпадъците ще се превърне в нов източник на атмосферно замърсяване, убедени са еколозите. "Една такава инсталация само ще допринесе за микса от замърсители, които имаме вече в града", смята Десислава Стоянова.

Природозащитниците виждат в инсинератора механизъм за изгаряне на десетки хиляди тонове ценни суровини, които биха могли да се рециклират и компостират.

От "За Земята" призовават за прекратяване на проекта и влагане на безвъзмездната помощ от Европейската комисия в инсталации за рециклиране и компостиране, както и за въвеждане на система за удобно и ефективно разделно събиране на отпадъците.

Протестните прояви в столицата са разположени в два часови пояса - сутринта и вечерта. В 18 часа шествие срещу горенето на отпадъци ще тръгне от Министерството на здравеопазването към МОСВ. Час по-късно в Дома на кино ще бъде открита фотоизложба, която показва тревожната ситуация в град Девня.

В североизточния град подобни проекти вече са реализирани, има и нови инвестиционни предложения. В столицата се предвижда през лятото да започне строежът на съоръжение, което ще произвежда топлинна и електрическа енергия чрез изгаряне на RDF-гориво, добито от битови отпадъци. В момента тече и търг за избор на изпълнител на проекта.

Наричат Девня "долината на голямата химия". Изобилието на вода, сол и варовик в района са причина за развитието на крупна химическа промишленост - производство на електроенергия, цимент, захар, сода, торове и други. Постепенно Девня се сдобива и с друго название - "долината на бавната смърт". Специфичният релеф и климатичните особености, като честото безветрие, създават условия за концентрация на атмосферни замърсители и радиационни мъгли. На този фон през последните години градът се превръща в предпочитано място за горене и складиране на отпадъци, алармира Ваня Захариева, председател на гражданското сдружение "Дишай Девня".

Тя дава примери - мобилна инсталация за термично третиране на отпадъци, завод за стари гуми, площадка за съхранение на неопасни отпадъци, горене на пестициди, RDF-отпадъци и медицински отпадъци. И обобщава картината така: "отпадъци, отпадъци, отпадъци".

"Затова сме тук, да изкрещим - "Стоп! Девня не е долина на боклука", изтъква Захариева.

Тя е категорична, че "изгарянето на отпадъци и предприятията, свързани с това, не е икономиката, която ни трябва".