Сценаристите на Слави Трифонов - Тошко Йорданов и Филип Станев, коментираха отказа на Софийски градски съд да регистрира партията им "Няма такава държава", тъй като логото й - отворена човешка длан с бяло, зелено и червено, внушава за използване на националното знаме.

За името на партията, което според някои юристи също е спорно, съдът прие, че дава оценка на състоянието на държавата и не е обида. Решението може да бъде обжалвано пред Върховния касационен съд в 7-дневен срок.

"Ще обжалваме това решение, тъй като е в нарушение на закона. Според Закона за държавния печат националният флаг трябва да е в правоъгълна форма, трите цвята трябва да са разположени водоровно с еднаква дължина, дори има детайли на цветовете. В знака на партията "Няма такава държава" присъстват бяло, зелено, червено, но те нито са правоъгълно поставени, нито са с еднаква дължина", каза пред Нова телевизия Йорданов, според когото става дума за политическа поръчка, "и то глупава".

По думите му логото на партията няма да бъде променяно, тъй като отиват на втора инстанция във ВКС. 

"Ако се вземе подобно решение, тогава ще регистрираме друга партия с различни цветове. Съдът трябва да спазва закона такъв, какъвто е", добави Йорданов.

Според него учредяването на партията е дело на учредяващите, а всичко останало е публично.

"В момента няма партия, за да се казва, че е финансирана. Когато тя се регистрира, ще имаме членове, които ще плащат членски внос. Партията ни ще се финансира, когато стане по законов път", заяви още той.

Такива цветове има логото на поне 9 партии, някои от които са сред управляващите, каза пък Станев. Една от тях била НФСБ.

"Според мен се търси под вола теле и се импровизира върху някакви приблизителни до закона тълкувания", допълни той.