Два протеста ще блокират движението в София тази вечер.

Майки на деца с увреждания ще протестират в късния следобед пред Народното събрание. Те настояват Валери Симеонов да подаде оставка като зам.-председател на парламента. Протестно автошествие ще премине през "Орлов мост", а автомобилите ще обикалят и кръговото кръстовище при 4-ти километър.

"Ние не искаме само неговата оставка. Искаме оставката на всеки един поименно депутат, който е натиснал бутона "за"", коментира една от майките пред БНР.

Красимир Каракачанов, лидер на коалиционния партньор в парламентарната група "Обединени патриоти", както и председателят на Народното събрание Цвета Караянчева застанаха зад избора на Симеонов. Самият той каза:

"Това, че някой протестира си е негово право. Но това според мен пак повтарям е намеса в правилата и реда в парламента".

Другият протест е под надслов "Докато има насилие, борбата продължава" и за създаване на повече кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да потърсят убежище. Протестното шествие тръгва от пл. "Независимост" в София в 18:30 ч., където се очакват изказвания на участниците. После ще се отправи към Орлов мост. То е по повод Международния ден на ООН за елиминиране на насилието срещу жените.

Целта му е да постави на преден план липсата на институционална рамка, в която насилието, основано на пола, да бъде третирано като отделна категория, изискваща специфични контрамерки, посочват организаторите.

В протеста ще участват 14 неправителствени организации, съобщават от Студентско общество за равенство при СУ

"Миналата година формулирахме серия от искания - превантивни, образователни, институционални, информационни мерки. Никое от тях не беше изпълнено, въпреки твърденията на парламентарните групи на БСП и ГЕРБ, че ги е грижа за насилието над жени и искат да предотвратят повече жертви. Докато исканията са неизпълнени, борбата продължава", заявяват от организациите, които подготвят днешното шествие.

Те припомнят, че и през 2019 г. жени бяха убивани от бивши и настоящи партньори, понякога дори и след потърсена помощ в полицията, от което не е последвало нищо. Сред убитите имаше и деца, отбелязват от Студентско общество за равенство при СУ.

Протестиращите допълват, че въпреки това не са открити нови кризисни центрове, в които жертвите на домашно насилие да потърсят убежище - напротив, някои от тях са били закрити. Не са въведени обучения на полицейски служители за това как да реагират в подобни ситуации. Не са въведени програми за намеса и работа с извършителите на домашно насилие, които да предотвратят бъдеща ескалация, допълват от неправителствените организации.

По данни на правосъдното министерство всяко трето убийство на жена е извършено от парнтьора ѝ. През последната година над 2000 жени са потърсили помощ заради домашно насилие, предаде bTV.

Тази вечер и Европейският парламент ще обсъди и въпроса с приемането на Истанбулската конвенция. Предвижда се в четвъртък евродепутатите да призоват всички държави в ЕС да приемат конвенцията, сочат документите за започващата сесия в Страсбург.

Очаква се ЕП да настоява конвенцията да бъде незабавно възприета от държавите в ЕС, които още не са я ратифицирали. Според евродепутатите тези държави следва да предприемат всички необходими законодателни и политически мерки за спирането на насилието над жените и момичетата.

Конвенцията на Съвета на Европа за предотвратяване и борба с насилието над жени и домашното насилие, известна също като Истанбулската конвенция, бе подписана от ЕС на 13 юни 2017 г., а седем държави в Общността още не са я ратифицирали - България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия, Словакия и Великобритания.