Инфекционистът доц. Ананас Мангъров за пореден път оспори решение, свърдано с Covid-19.

"При 110 легла имаме двама болни, скоро ще закрием отделението за COVID. Броят на децата, постъпващи с други инфекции, се увеличава, което означава, че се връщаме към нормалното", това каза по NOVA NEWS началникът на Детската клиника в Инфекциозна болница - София.

Той подчерта, че децата не са боледували тежко от коронавируса.

"Covid-19 е остра вирусна инфекция, която не се лекува с антибиотици, това така и не го разбраха", категоричен бе специалистът.

Доц. Мангъров информира, че за да се ваксинира едно дете срещу коронавирус, трябва да се подпише информирано съгласие от родител, това е условието. Ако зависило от него, той би казал - не, защото в момента това се прави само от желание да защитим подрастващите, без да има убедителни доказателства за безвредност, те все още не са достоверни и окончателни.

"Повечето деца не разбират, че преболедуват Covid. Който иска да се ваксинира, да го направи, това е информирано съгласие и се носи собствена отговорност", заяви доц. Мангъров и добави, че за окончателни и достоверни доказателства за безвредност на ваксините са нужни години.

Според него високото ниво на смъртност у нас от коронавируса се дължи на лошото общо здраве на нацията и като се добави към това един агресивен вирус, резултатът е лош краен изход.

Доц. Атанас Мангъров смята, че здравният министър д-р Стойчо Кацаров не е сбъркал с освобождаването на професор Тодор Кантарджиев от поста директор на НЦЗПБ.

Във връзка с множество постъпили запитвания, вчера Министерството на здравеопазването информира, че считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech.

Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.

Кратката продуктова характеристика на ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech можете да бъда намерена ТУК>>

Въпреки това лични лекари и лечебни заведения отлагат ваксинирането с мотив, че не им е дадена достатъчно информация по темата.

До дни експертите ще излязат с препоръки при кои заболявания или алергии при децата, ваксината не е препоръчителна. Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев правилата ще са като при възрастните.

Международният опит показвал, че няма разлика във възможните странични реакции при големи и малки пациенти. Преценката дали да бъде поставена ваксината ще е на лекаря след преглед на здравословното състояние на детето.

От Александровска болница заявиха за NOVA, че още не са започнали имунизации на деца над 12 години, защото изчакват препоръки от здравните власти. Същото искат и лични лекари.