Ситуацията с Covid-19 в България е усложнена заради особеностите на българския народ и заради особеностите, които глобализацията предоставя по отношение на информацията, на фалшивите новини. Това води до затваряне и недоверие от страна на населението. Това коментира пред БНР доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Една закъсняла кампания за популяризиране на ваксините няма да свърши работа. Ние трябва да приемем един път завинаги факта, че в тази пандемия се топим по-бързо от снежна топка през март. Това не е проблем от сега, но сега се задълбочава. Смъртността отнема голяма част от българския народ, това е много страшно и няма стрес от страна на населението, няма реакция... Общностното чувство на българина е много закърняло, отбеляза доц. Хинков.

По неговото мнение недоверието към властта се пренася в посока на недоверие към науката.

"Самото антиваксърско движение не е толкова голямо и в същината си е нещо по-различно, то е ню ейдж (от англ. - New Age - нова епоха - б.р.), нов поглед към природата, усещане към естественост. Няма една медийна политика, която да поднася нещата еднозначно, а това създава голям проблем... Нещата по отношение на общественото здраве, на здравните знания на населението, на неговата култура са отдавна изпуснати... Имаме разкъсани връзки между отделните системи, имаме неподготвеност за такива екстремни ситуации, трябва спешно да реформираме системата в условията на пандемия."

Доц. Хинков допълни, че в поведението на правителството има елемент на паника. И коментира темата за дискриминацията: "Има смесване на два подхода. Епидемиологичен и административен. Първият казва, че би трябвало да се предпазят рисковите групи, ранимите, участъците, където най-много може да се разпространи заразата. Вторият казва, че ако се въвежда една мярка, тя трябва да е за всички. Смесването на тези два подхода довежда до половинчато решение".

Грешка училищата да бъдат затворени, смята доц. Хинков. И изрази съжаление, че "обществено здраве" отдавна е само един термин в България.

"Ние вярваме на миналия ден, а не на бъдещето, това е голям проблем на българите. Политическата класа е изключително недостойна за населението, което има претенциите да управлява. И най-светли чувства, и най-тежки проблеми се експлоатират по политически начин. Това е отвратително", заяви доц. Хинков.