33-ти ден на протести с искане за оставката на правителството и главния прокурор Иван Гешев.

Към 19 часа на жълтите павета в триъгълника на властта в София започнаха да се събират недоволни.

В столицата протестът е с една блокада по-малко, след като бе премахната пред Софийския университет. Майките от "Системата ни убива" преместиха палатките си пред Министерския съвет.

Затворени остават ключовите кръстовища на пл. "Независимост" и на "Орлов мост". На "Орлов мост" дадоха заявка, че блокадата няма да падне.

И там обаче лагерът дава малко отстъпление - една част от опасващата го импровизирана стена от кофи за боклук и палета е премахната, за да може да преминават линейки.

Протестиращите днес имат нова акция - подаряване на книги на министрите от кабинета "Борисов 3" с цел "ограмотяване на кабинета", които бяха подредени пред Министерски съвет.

В София пък бяха наредени книги за министрите - да почетат.

Снимка: bTV

След 20 ч. на протеста в София се появи линейка, тъй като на жена й прилоша. Гражданите я пуснаха и ръкопляскаха.

На протеста имаше и спречкване за кратко. Мъж, който викаше: "Не сме тук за оставка", бе придърпан от други протестиращи и бе обявен за провокатор. Все пак мнозинството реши, че на протеста не трябва да има конфликти и възрастният мъж бе пуснат.

Към 20.40 часа майките от "Системата ни убива" преместиха тентите си на бул. "Дондуков", блокираха движението и обявиха, че няма да ги махнат до подаване на оставка на правителството.

Около 21.30 ч. протестът шества от Министерски съвет до "Орлов мост", където са палатките на другите граждани.

Протест тази вечер има и във Варна. Недоволните стигнаха до централата на партията на Валери Симеонов НФСБ и хвърляха яйца по фасадата на сградата.

Там имаше и малко спречкване, при което полицаите обискираха протестиращ и откриха остър шиш, който беше конфискуван, съобщи БНТ. 

Следващата спирка на протеста беше централата на ГЕРБ, където протестиращите настояха за оставка на премиера Борисов и цялото правителство.

След това шествието продължи към сградата на областната управа, където беше поискана оставка на областния управител на Варна.

Пред Съдебната палата в морската столица протестиращите поискаха оставката на главния прокурор Иван Гешев.

С протестно шествие по улица "Борисова" русенци за пореден път изразиха недоволството си. Те призоваха за оставки и напомниха, че вече месец настояват за промяна.

Недоволните в Бургас се събраха пред сградата на Общината. Те изградиха малка грамада с камъни от плажа край Росенец, където е лятната резиденция на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. След това протестиращите преминаха в шествие и блокираха движението на няколко ключови кръстовища в града.

Протестиращи се събраха тази вечер и пред паметника "Майка България" във Велико Търново. Протестът и тук прерасна в шествие, което стигна до съдебната палата. Там недоволните хвърляха памперси.

В Пловдив граждани отново излязоха на протест. Със знамена, транспаранти и плакати хората се опитваха да ангажират вниманието на минувачите по Главната улица на центъра на града. Гражданското недоволство не предизвика конфликти и ескалация на напрежение.

В Хасково също се събраха протестиращи, които наредиха камъни в центъра на града.