Делото е по чл. 50 от закона за задълженията и договорите - за т.нар. обективна отговорност на собственика на вещи, от които са причинени вреди на физически лица, обясни адвокатът на Митев - Николай Почев.

На 20 май 2009 г. 16-годишната Петя пресича пътното платно на международния бул. "България", който тогава е в ремонт. Камион я блъска и тя е откарана в тежко състояние в болницата, където въпреки усилията на лекарите, умира.
Съдът даде условна присъда на шофьора на камиона, а застрахователното дружество изплати обезщетение на родителите й.

"Тогава хората нямаха друг избор освен да пресичат пътното платно заради невъзможността за преминаване през подлезите", каза днес бащата на момичето.
По думите на адвоката на Пламен Митев общината не се е грижела за подлеза и това е било причината да се стигне до фаталния инцидент.

"Нашите твърдения, които се опитваме да докажем в съда, са, че подлезът е бил практически неизползваем заради липса на осветление, камари с боклуци и свърталище на проститутки", каза адвокатът и допълни, че се води частичен иск за 10 000 лева.

В началото на заседанието Почев предложи на юриста от Община Русе спогодба за признаване на вина и изплащане на сумата от 10 000 лева, която да бъде разпределена поравно и преведена по дарителските сметки на два дома за деца, лишени от родителски грижи, в Русе.

Юристът на общината заяви, че затова трябва да се консултира с кмета и делото беше отложено за 14 ноември.