Причината за заличаването на Доган от списъка със свидетелите е, че той страда от тежка депресия, причинена му от покушението срещу него в началото на годината, съобщи БТА.

Това е становището на вещото лице - психиатъра д-р Игнат Петров, изготвил съдебна експертиза, която представи пред съда днес.

Ахмед Доган отново не се яви в съда, като е представил болничен лист за 14 дни.

Според съдебния състав явяването на почетния лидер на ДПС в залата би било мъчително за него. Той самият е заявил пред д-р Петров, че се притеснява от присъствието на подсъдимия.

Магистратите решиха още Христо Бисеров да бъде доведен принудително за следващото съдебно заседание, след като бе редовно призован за днес, но не се яви.

Не бяха представени и уважителни причини за отсъствието му. Съдът му наложи и глоба от 500 лв., предаде "Фокус".

Подсъдимият Октай Енимехмедов заяви за пореден път, че държи на показанията на Ахмед Доган и иска да му зададе само един въпрос, до който се е свеждало всичко, което се е случило в НДК. Той допълни, че бившият лидер на ДПС е имал достатъчно време да се възстанови след инцидента и го призова да прояви мъжество и да се яви в залата.

Адвокатът на Енимехмедов - Борянка Аврамова,  заяви, че експертизата, извършена на Доган, е просто формална, защото срещата между него и вещото лице е била прекалено кратка. Според нея експертът не е успял да изучи задълбочено състоянието на Доган и не е отговорил категорично дали той може да се яви в съда.

Последния път съдът прецени, че от документите не става ясно със сигурност, че Доган няма възможност да дойде в залата, затова назначи медицинска експертиза.

По информация на "Труд", в закрито съдебно заседание на 7 ноември, съдия Пенка Велинова е разпоредила състоянието на Доган да се изследва с помощта на геронтопсихиатър.

В петък стана известно, че доц. Игнат Петров е посетил лично Доган, за да го прегледа.

"Потиснат е. Не мога да разкривам повече подробности. Предал съм експертизата в съда", каза пред "24 часа" Петров.

По делото днес бяха призовани десет свидетели. По време на разпит на една от свидетелките й прилоша, припадна и се наложи лекар да я прегледа.

След това Софийският градски съд започна да гледа при закрити врата съдебно-психиатричната експертиза. 

Следващото заседание е на 17 декември.