Пореден абсурд. Часове наред близките на пациент не могат да открият в коя столична болница е настанен, а когато най-накрая разбират, се оказва, че той вече е починал.

Пред БНТ разказва дъщерята Ива Стойкова - "Дни наред, понякога седмица, близки на хора, които са настанени в болници в София не знаят къде са те".

В нощта на 12-ти срещу 13-ти ноември 69-годишният Стефчо Стойков не се чувства добре - има проблеми с дишането и сърцето. В 3:30 ч семейството позвънило на 112, линейка обаче не дошла.

"За съжаление се бави твърде много. В 6:30 ч на същата сутрин ние се чухме с него за последен път в този живот, баща ми каза, че той разчита и вярва на линейката, на спешните медици и ще си изчака", разказва дъщерята.

Линейка идва в ранния следобед на следващия ден - близо 12 часа след първоначалното повикване.

"Вземат го и не могат да кажат къде ще бъде настанен", разказва Ива Стайкова.

Къде е баща ми, започва да пита Ива и се оказва, че няма кой да отговори.

"При позвъняване на 112 те отказват да дадат такава информация. Отидохме в Спешна помощ, за да изискаме оттам някаква следа къде е баща ми. Те казаха, че за да получим такава информация трябва да подадем писмена молба,това се случва в късния следобед в петък. Предстоят събота и неделя, вероятно такава информация можехме да получим едва следващата седмица", разказва дъщерята.

Чрез познати, след часове, семейството разбира в коя болница е настанен . Минути след това става ясно, че Стефчо Стойков е починал.

"Не можем да разчитаме на личните си връзки, контакти, приятели или просто познати на познати.Това, което ми казаха в частен разговор в болницата, че много хора дни наред вероятно по същата причина не могат да открият къде са близките им", заявява Ива Стойкова .

От Окръжна болница отказаха коментар пред камера, но обясниха, че са направили всичко по силите си да спасят Стойков. Потърсили са семейството, когато мъжът е починал.

От пресцентъра на телефон 112 заявиха, че те само подават сигнала към Спешна помощ и нямат задължение да уведомяват близките къде е настанен пациентът.

Спешна помощ и здравното министерство не отговориха на въпросите на БНТ. Назначена е проверка, която да установи защо линейката е закъсняла и защо близките разбират в коя болница е Стойков едва след смъртта му.

"Това за мен е усещането за хаос. За липса на подреденост. при положение, че има всякакви начини това да бъде организирано", заяви Ива Стойкова.