Един огромен проблем в здравеопазването ни, който обрича на смърт хората, чакащи трансплантация, се превърна в повод за песен.

На 13 октомври м.г. 29-годишният Адриан Петков почина в болница в очакване на белодробна трансплантация. Неговият брат - Алберт, написа песен в памет на всички, които "не спечелиха битката за живот".

Песента се казва "За пари".

Повечето от управляващите и лекарите на високи позиции правят всичко за пари, каза пред bTV Алберт Петков. По думите му за това се е пее и в песента.

"Ако бяхме по-богато семейство, щяхме да заминем за чужбина някъде, където нещата са уредени и да направим трансплантацията на брат ми и да не зависим от системата", смята още Алберт.

Още когато е на 5 години, лекарите откриват, че Адриан страда от муковисцидоза. Болест, която затруднява дихателните пътища и с годините се влошава. Операцията, на която е трябвало да се подложи, обаче не се извършва в България, а чуждестранните клиники в ЕС са отказвали да го приемат заради изтекло споразумение между страната и организацията "Евротрансплант".

В последните месеци той е принуден от болестта да се движи с кислородна бутилка.

И до последния си дъх участваше в протестите на пациенти, чакащи за трансплантация.

Дни преди да получи шанс за нов живот, Адриан издъхва в болницата. Министерството твърди, че е направило всичко възможно да го спаси.