Жителите на столичния квартал "Горубляне" отново ще блокират "Цариградско шосе" днес, като протестът им е обявен от 16 до 19 часа на кръстовището с ул. "Павел Красов" и с "Димитър Пешев", съобщиха от Инициативния комитет.

Това ще затрудни придвижването на шофьорите, които искат да влязат или излязат от града.

"Когато ни попитат "не нарушавате ли правата на другите граждани?", ще отговорим "ние техните права не нарушаваме, защото те могат да стигнат до домовете си по друг маршрут, докато тези граждани нарушават нашите права, защото ползват безвъзмездно нашите земи". Напомняме, че по данни на НСИ 41,6 % от софиянци не плащат данък и такса смет за земята, върху която е построен блокът им, имат обаче претенции някой друг да поддържа междублоковите им пространства с общите пари на цяла София", обясняват организаторите.

Според протестиращите, Столична община вече 23 години "запазва" имоти без да ги обезщетява.

"Да покажем, че няма да позволим нова национализация. Няма да позволим "принудително отчуждаване на частна собственост за зелени площи". Няма да позволим и разпродаване и подаряване на общинската собственост на приближени до властта хора. Да излезем на "Цариградско шосе" и нека всички разберат какво е да си "запазваш" чужда собственост", призовават жителите на "Горубляне".