Възложил съм проверка по случая с починалия Адриан Петков, за да разберем кой е сгрешил и да си поеме отговорността. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг в Министерски съвет след среща с роднини на 29-годишния Адриан Петков, който почина, докато чакаше за белодробна трансплантация, предаде "Фокус".

Ананиев обясни, че е разпоредил със заповед Инспекторатът на Министерството на здравеопазването да направи пълна проверка на Министерството, на Изпълнителната агенция по трансплантации и на Комисията за лечение в чужбина за това, какви разговори са водили с австрийската клиника и с "Евротрансплант" и къде в този период от време не е свършена работата, за да се стигне до тук.

"За да разберем кой е сгрешил и да си понесе отговорността, така че да не се повтарят грешките", обясни здравният министър. Той каза още, че разговорът на премиера Бойко Борисов с родителите на Адриан е бил изключително полезен.

"Трябва да се проведе донорска кампания, защото без да имаме донори няма как да спасяваме хората. И ще направим всичко възможно да изградим необходимия капацитет донорството и трансплантациите да се извършват в България. Свързал съм се с мои приятели от други страни, които да ни помогнат това да се случи в България", каза още Ананиев.

Здравният министър посочи, че за да стане редовен член на "Евротрансплант", България трябва годишно да имаме 70 донора, а в момента има под 10.

"Ако съберем необходимото донорство, можем да ползваме клиниките в Европа, които са на много високо равнище. Започнали сме работа по този въпрос и по изграждането на капацитет у нас, но той отнема продължително време. Разпоредил съм да направим регистър на всички хора, които имат нужда от белодробни трансплантации, така че те да бъдат наблюдавани през цялото време, за да имаме пълна информация за състоянието им по всяко време", каза още той.