Важен ден за българите, които чакат за белодробна трансплантация. Премиерът Бойко Борисов и министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще се срещнат с професор Валтер Клепетко, ръководителят на Клиниката по белодробна хирургия в Университетската болница във Виена, в която до изтичането на договора между нашата страна и виенската болница през май 2017 г. бяха трансплантирани успешно български пациенти, предаде БНТ.

След изтичането на договора българските граждани останаха без възможност за белодробна трансплантация. Няколко чакащи починаха. Очакванията от срещата в Министерския съвет са да бъде подписан нов договор с Виена и спешно чакащите българи да бъдат трансплантирани от екипа на професор Клепетко, когато има донорска ситуация.

Както е известно, за подновяване на договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани се заговори и в началото на годината, когато за такава възможност говори председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" Стефан Тамбуев.

Според него това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Тамбуев припомни и случая на 17-годишния Красимир от Шкорпиловци, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.

Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май е в листата на чакащите, но попадна в задънена улица - в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.