Подновяваме договора с Виена за белодробни трансплантации за български граждани от тази година. Това заяви председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация" Стефан Тамбуев пред bTV.

По думите му, това ще стане факт до седмици чрез Министерството на здравеопазването. Според Тамбуев, това е най-изгодното решение и като цена, и като разстояние.

Той коментира и случая на 17-годишния Красимир от Шкорпиловци, който не дочака белодробна трансплантация и загуби битката за живота си месец преди 18-ия си рожден ден.

„С Краси се занимаваше лично Наталия Маева от ръководството на „Националната пациентска организация”, тя е зам-председател и при нас. Натали използва връзките, които имаше и осигури важна медицинска екипировка. Тя имаше нагласата да говори директно за Краси с проф. Валтер Клепетко, но той тогава обяви, че от тази година възстановяват белодробните трансплантации за български граждани във Виена”, коментира председателят на "Сдружение на пациентите с дихателна недостатъчност и белодробна трансплантация”.

Според него е трябвало още през 2017 г. да се продължи договорът с Виена, но заради тежка бюрокрация това не се е случило.

17-годишният Краси страдаше от рядко генетично заболяване. Последните месеци от живота си момчето беше свързано с кислороден апарат. От миналия май е в листата на чакащите, но попадна в задънена улица - в България не се правят белодробни трансплантации, а държавата не изпраща български пациенти в чужбина повече от година.