Мащабите на хазарта в България достигнаха рекордни нива за Европа. Това коментира пред bTV Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията. Според него бизнесът е трудно да се прекрати, но може да се контролира.


Тази седмица беше внесено предложение в парламента лотарийните игри да се организират единствено от държавата, което отключи вълна от реакции - частните оператори започнаха да се страхуват, че ще останат без лиценз. А футболните фенове на "Левски" се опасяват, че бъдещето на отбора им няма да е светло, защото собственикът е основна фигура в бизнеса с късмета.

"Ако съотнесем бизнеса с хазарта на база БВП съгласно глава на населението, България е номер 3 след Малта и Северна Македония, почти 3% сме от БВП", каза още Безлов.

"В някои държави се стига до извода, че хазартните постъпления трябва да се използват за благотворителни каузи", обясни още той.

"Хазартът води до злоупотреби, като голям пазар на сиво, не може да се прекрати това явление, но може да се контролира. Има страни като Турция и Русия, които забраниха изцяло хазарта", добави още анализаторът.