Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта. "За" проекта гласуваха 11, "въздържали се" - 6. Предстои проектът да бъде разгледан на първо четене в пленарна зала.


Измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти, или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие "Български спортен тотализатор" след получаване на съответния лиценз.

В срок до 30 дни от влизане в сила на закона организаторите, чиито лиценз ще бъде прекратен, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до момента.

Ще се ограничи ли "лудостта с талончетата"


Законът за хазарта ще ограничи лудостта с талончетата, която през последните години се разпространява. Това каза председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова пред журналисти след като комисията одобри промените в Закона за хазарта на Валери Симеонов, предаде "Фокус".

"Разгледахме законопроекта и смятаме, че с ограничаването на възможността друг освен държавния тотализатор да извършва дейността по лотарии, ще се ограничи и лудостта, която през последните години се разпространява. Над 1 млрд. лв. годишно българските граждани обикновено пенсионери, слабо доходни, дават за една игра, която ги заблуждава, че не е хазарт. Когато един човек влезе в казино или игрална зала, знае, че отива да играе хазарт. Когато там, където купува хляба си или получава пенсията си, му предлагат талонче за левче, две или три, с което той може да стане милионер, това чисто психологически не се възприема като хазарт. Неслучайно през последната година българските граждани са дали милиард лева за талончета. Може би част от тези пари, които остават в организаторите, са били елемент на спонсорирани от тяхна страна на различни спортни клубове или събития, аз не виждам защо това трябва да става по този начин", коментира Менда Стоянова.

Какви такси са се плащали и за какво

Шефът на бюджетната комисия припомни, че на 1 януари 2014 г. е направена промяна в закона, в която ясно и категорично се записва, че всички хазартни игри, които са изброени и там тя подчерта - не фигурира лотарията, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите, а хазартните игри, организирани на база комисиони - 20% върху размера на тази комисиона. Това са игрите, които представляват турнири по покер, където нямаме залагания към един оператор, а залагания един срещу друг и печалбите се разпределят на 100%, обясни разликата Стоянова.

Менда Стоянова добави, че през декември 2014 г. е внесена промяна в същия текст, в който се вкарват изпуснатите лотарии. Четейки внимателно текста, ще стане ясно, че всички изброени хазартни игри там, където вече се намират от 1 януари 2015 г. и лотариите, следва да внасят хазартна такса в размер на 15% върху залозите", отбеляза Стоянова.

Вносителят Валери Симеонов изрази задоволство с думите: "Законът за хазарта тръгна добре, хайде да му е по вода". Според него не става въпрос за налагане на монопол върху цял сектор. "Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато им дойде времето, ще се занимаваме и с тях", изтъкна лидерът на НФСБ.

Часове по-рано и премиерът Бойко Борисов взе отношение относно проверките в хазартния сектор. "Дейността на операторите е лицензионна и ако някой не си е платил таксите, ще му бъде отнет лицензът, а не фирмата. На никого не му се взима фирмата. Къде е одържавяването, къде е национализацията или бизнес, през който са минали близо три милиарда, трябва да не бъде проверяван или да не плаща такси", каза Борисов преди началото на редовното заседание на Министерски съвет.

И премиерът акцентира на таксите, като каза, че само държавният "Български спортен тотализатор" е плащал, както е предвидено по закон, пълен размер на таксата за хазарт - 15 на сто върху залозите, през последните пет години. Всички други частни компании са внасяли значително занижена такса. Ако останалите оператори са плащали за моментната лотария по начина като държавното Тото, то сумата от такси е щяла да бъде с около 210 милиона лева повече (по предварителни данни на АДФИ, изнесени от нейния директор Георги Начев) и ще се увеличи още и с останалите видове хазартни игри.

По информация от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) от днес "благодарение на предприетите действия от органите на Специализирана прокуратура на 22 януари 2020 г. в Комисията по хазарта бяха иззети документи, които до момента не бяха предоставени на финансовите инспектори". От техния първоначален анализ става ясно, че има нарушения на Закона за хазарта по отношение на таксите, събирани от организаторите на хазартни игри, посочват от АДФИ. От агенцията правят извода, че "обявената по време на изявлението на директора на АДФИ сума, несъбрана от отделните организатори на хазартни игри, се оказва значително по-голяма".

Какво предлага Министерство на финансите за таксата

Междувременно Министерство на финансите публикува за обществено обсъждане проектозакон, с който предлага създаване на Национална агенция по хазарта.

За поддържане на лиценз за организиране на хазартни игри: традиционна лотария, томбола, моментна лотария - тото, лото, бинго, кено и техните разновидности, игри със залагания върху резултати от спортни състезания и надбягвания с коне и кучета, игри със залагания върху случайни събития и със залагания, свързани с познаване на факти, с изключение на онлайн залаганията, се дължи държавна такса в размер на 25 на сто върху разликата между стойността на направените залози и изплатените печалби за всяка игра.

Предвижда се агенцията да бъде специализиран държавен орган към министъра на финансите, който изпълнява държавната политика в областта на хазарта и свързаните с него дейности.

От "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България.

Ето какво пише в нея:

Във връзка с медийните публикации и засиления обществен интерес, предшестващи днешните изявления на министър-председателя Бойко Борисов и стартиралото обсъждане в парламентарната комисия по бюджет и финанси на проектозакона за хазарта, внесен от Валери Симеонов, заявяваме следното:

В днешното си изявление министър-председателят Бойко Борисов посочи доклада от проверка на Агенцията за държавна и финансова инспекция (АДФИ) като основен аргумент за пропуснати вземания от държавата. Припомняме, че във вчерашното си изявление директорът на агенцията заяви, че няма нарушение на закона. Ето заключението му дословно:

"(...) текстът дава възможност да се събират такси, формирани на различна основа".

Той обяви и данни, че са внесени над 500 млн. лв. в бюджета от частните лотарии за периода 2014 - 2019 г. Премиерът се позова на хипотетичен вариант, в който АДФИ излага, че лотариите са можели да платят стотици милиони повече, ако законът бил различен.

В тази връзка заявяваме, че нашите лотарийни компании са изплатили всички дължими по закона данъци и такси и спазват буквата на Закона за хазарта такъв, какъвто той е.

Сега действащият Закон за хазарта е изменен по предложение на финансовия министър Владислав Горанов през декември 2014 г. Промяната е аргументирана от министерство на финансите с "необходимостта от избягване на възможности за отклонения на данъчно облагане". Прилагаме заповедта на министър Горанов и образеца на декларацията, които са публикувани на сайта на Държавната комисия по хазарта и Министерство на финансите.

По повод Законопроекта за хазарта на Валери Симеонов, премиерът едновременно заяви, че не става дума за "одържавяване" и "национализация", но обвърза евентуална подкрепа от ГЕРБ при евентуално гласуване в НС под условие (дословен цитат): че "изрично трябва да бъде вписано, че не може да се отдава на концесия, да се аутсорсва и преотдава и трябва да бъде в забранителния списък за приватизация, да е сигурно, че абсолютно никой друг, освен държавата, няма да се занимава с тази дейност". Така направената от премиера дефиниция описва безусловен монопол и присвояване на основните активи на всички лотарии.

Припомняме, че Конституцията на Република България изрично урежда с изчерпателен списък обектите, върху които може да бъде установяван държавен монопол, а именно:

• железопътния транспорт,

• националните пощенски и далекосъобщителни мрежи,

• използването на ядрена енергия,

• производството на радиоактивни продукти,

• оръжие, взривни и биологично силно действащи вещества

Г-н Борисов заяви още, че предлагания от Валери Симеонов проектозакон за хазарта не е свързан с бъдещето и развитието на ПФК "Левски". Само че предвижда спиране на дейността на компаниите, основни спонсори и дарители на клуба.

В заключение добави, че е готов на среща с всички. Като страна в този дебат, приемаме поканата за среща на премиера, за да представим позициите си и да уточним тезите му.

Ние продължаваме да не разбираме мотивите на депутати, министри и държавни служители в тази открита атака върху частния бизнес в опит за присвояване на активи. Длъжни сме да направим и допълнително уточнение, че противоконституционно отнемане на действащ лиценз носи своите правни последствия и потенциални финансови обезщетения в размер на милиарди.

Към позицията са прикачени два файла - заповедта на Министерството на финансите, с която се отменя друга заповед - №117 ЗМФ, на финансовия министър, спомената по-горе - можете да я видите ТУК, и декларацията към Държавната комисия по хазарта - вижте я ТУК.