Протестиращите носеха плакати с текст: "Ще караме ски тук, не в Австрия", "Орлов мост, ела при нас", "Народът на Банско срещу зеления рекет", "Последна година без втора кабинка", "Против екологичния рекет" и "Ските не са против екологията".
Отделно на входната арка на град Банско, под която преминават влизащите в курортния град автомобили, бе сменен надписът. Сега той гласи: "Отворете пътя към планината".

Няма да се поддадем на зеления рекет, защото искаме да работим тук, да раждаме тук и да възпитаваме децата си, за да запазим и ползваме природата си, настояха протестиращите.
Много скиори подкрепиха жителите на Банско, като препречиха пътя със ските си.

Протестът, който е под мотото: "Да отворим планината за хората", бе воден от кмета на Банско Георги Икономов. Тук бе и заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов. Той прие от кмета Икономов папката с исканията на протестиращите.
Маринов заяви, че е изпратен от министър-председателя Бойко Борисов, за да приеме исканията на протестиращите, предаде "Фокус". Зам.-министърът пое ангажимента веднага след празниците експертни екипи на общината и на ресорните министерства да започнат работа по исканията.

Рано тази сутрин протестиращите настояха за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

"Искаме втори кабинков лифт, който да облекчи скиорите, още няколко открити и нови писти, както би позволило мястото и територията", каза по-рано кметът Георги Икономов. Той уточни, че разширяването на ски зоната е в рамките на досегашната концесия.
Кметът предупреди, че днешната инициатива ще е първата част от поредица протести, които ще продължат и през следващите дни. След това хората от Гражданския инициативен комитет са готови да затворят и главен път Е-79.

В момента скиорите се трупат на огромни опашки, а има хора, които са готови да инвестират, учредена е концесията, определена е и територията за спорт в Пирин, каза кметът на Банско.

Георги Икономов обясни, че в разгара на сезона ще започне и национална подписка в подкрепа на туризма във всички планински курорти. Досега са били изпращани писма до президента, премиера и министър Нона Караджова, но без видим резултат.
Жителите на Банско приемат, че казусът е сложен, но искат неговото разрешаване.

По БНР, часове преди протеста, Иво Маринов каза, че министерството е "за" изграждането на нова кабинкова линия, за нови ски писти, но всичко това при спазване на нормативната уредба за защитените територии и при нормален и коректен диалог между заинтересованите страни. Същата позиция защити неотдавна и екоминистърът Нона Караджова.