Преграждането на пътя към Банско е планирано в района на бензиностанция ОМВ за 15-20 минути.

Протестиращите настояват за спешна среща на място с упълномощен представител на изпълнителната власт, с когото да обсъдят забавеното развитие на инфраструктурата на ски зона Банско.

По БНР кметът на Банско Георги Икономов (издигнат от ГЕРБ) заяви, че представителят трябва да е "оторизиран, определен от министър-председателя". С него "да говорим за конкретни действия в близките шест месеца, как да процедираме по-нататък, как да се случат промените, които са ни нужни за доизграждане на ски-зоната", добави Икономов.

Българската държава влага милиони лева за реклама на зимните ни курорти, а в същото време заради зелените рекетьори скиори и туристи са принудени да чакат на опашки пред лифтовете и да ползват овехтяващи съоръжения, се казва в съобщението на организаторите, цитирано от "Фокус".

Икономов уточни, че "доизграждането" на ски зоната ще е "в определената към момента концесионна територия".

Ако не им бъде обърнато подобаващо внимание, протестиращите заплашиха да продължат протестите на място и дори да ги пренесат на път Е-79.

На 19 декември представители на Банско, начело с кмета, връчиха лично на премиера Бойко Борисов подписка за разширяване на ски зоната и построяване на втори кабинков лифт, подкрепена от над 8000 подписа.

Ако проектът за ски зона "Банско" съответства на екологичното законодателство и на всички други правни разпоредби, ще бъде одобрен, ако не съответства - няма да бъде одобрен, каза тогава министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Тя призова "кмета на Банско, всички хотелиери, 8000 човека, които са се подписали, вместо да идват да връчват подписки, да организират среща с неправителствени организации, да си представят проекта".