„Ще поискаме становище и на БАН, и на специализираните органи, които да се произнесат по въпроса дали това зад нас са дюни, както и дали тази процедура е действала за всички терени в региона назад във времето", коментира Найденов от мястото на събитието, цитиран от bTV.

"Аз ги призовавам да не гледат на компютъра, да дойдат тук на място, да съберат необходимите научни доказателства и да дадат научно обяснение това дюни ли са или не са. Ако кажат, че не са дюни, ясно е - нещата продължават. Ако кажат, че са дюни - тогава следва да има инициатива на МОСВ, които да искат по съдебен ред отмяна на тази сделка”, добави Найденов.

На това управителят на фирмата инвеститор „СЛЕ груп" Станимир Стоянов отговори, че ако се стигне до разтрогване на сделката, ще се обърне както към български, така и към европейски съд.
"Изключително съм притеснен, понеже сме купили имот, който е реален, има реална сделка, с бели пари, и очакваме този обект да бъде реализиран", обясни той, цитиран от БНТ.

Ако някой твърди, че това се дюни, както каза и министър Найденов - трябва да се докаже. Ако се докаже, че това са дюни, МОСВ и заинтересованите лица, могат да заведат съдебен иск за прекратяване на сделката или за обявяването й за нищожна, каза пред "Фокус" кметът на Несебър Николай Димитров.

По-рано Найденов обясни, че е възможно целият квартал "Черно море" в Несебър да е построен върху терен, подобен на дюните, и ще се разследва не само терена, но и застроените терени наоколо. Сега върху спорните 29 дка ще се строят еднофамилни къщи на два етажа.

По разпореждане на премиера Бойко Борисов ще бъдат създадени регионални комисии в областите Бургас, Варна и Добрич, които ще обследват всички сигнали за строежи в защитени територии по Черноморието в миналото, каза още министърът. 

Найденов покани и евродепутата от БСП Илияна Йотова да се включи лично, или чрез свои експерти, в работата на комисиите. Вчера Йотова поиска оставката му, а лично премиерът Борисов я призова най-напред да поиска оставката на тогавашния премиер на Тройната коалиция Сергей Станишев, на тогавашния министър на земеделието Нихат Кабил и на тогавашния кмет на Несебър Николай Димитров, който беше опонент на последните избори на кандидата на партия ГЕРБ.
Найденов покани БСП, "за да видят какви са ги вършили те в годините назад (2007-2008 г., когато е започнало преобразуването на терена - б.р.)..., да се видят всички тези нарушения, които са довели до това безценната българска природа да бъде преобразувана в урбанизирана територия и да бъде застроена”.

По-късно Йотова обясни, че би приела поканата, ако все пак Найденов й се бил обадил по телефона. „На него дори му е липсвало мъжество да подпише сделката и е решил да не поема ангажимент и да прехвърли топката на свой заместник, както това се случи при скандала с „Калинката”, каза Йотова.

На въпрос за съпричастността към сделката с 29-те дка на кумеца на вицепремиера Цветан Цветанов Найденов пък каза: „Вчера направих невъзможното, но се срещнах и с продавача, и с купувача, и тъста, както беше описан на Боби Михайлов. Човекът дойде от чужбина. Попитах един от представителите на „СЛЕ груп” каква им е връзката с Тодор Бояджиев (кумецът - б.р.) и те казаха, че се познават. Имали са общ проект, но не този, тъй като и двете фирми са в сферите на строителството и това са нормални бизнес отношения. За този проект те категорично отрекоха той да има някакво участие".

Окръжната прокуратура в Бургас се самосезира и образува преписка по повод строителството на дюните край Несебър, съобщи междувременно говорителят на Апелативна прокуратура – Бургас прокурор Йовита Григорова.
Тя уточни, че това е станало вчера по повод информация в пресата за започнало строителство край кв. „Черно море” („пясъчните дюни в зона „А” край Несебър), и  ще бъде направена проверка за законосъобразността на актовете на местната администрация.

Областният управител на Бургас Константин Гребенаров ще разпореди в понеделник на кметовете на морските общини от областта да предоставят информация за сигнали за строежи върху защитени територии по Черноморието.
Местна комисия ще разгледа всеки един такъв сигнал и след това ще се вземе решение какво ще се прави по него, обясни Гребенаров, който председателства комисията.
Сигнали ще могат да подават гражданите, медиите, общински администрации, организации и други.

Управителите на "СЛЕ груп” Станимир Стоянов и Лъчезар Богданов са поискали пряко от Министерството на земеделието да отчужди в полза на техни фирми три терена с общо 21 декара "дървопроизводителни гори" в Несебър, пише сайтът Биволъ. Два от тях с площ 14 и 6 декара не са гори, а са върху дюните, в непосредствено съседство с терена от 29 декара, от който тръгна скандалът, пише сайтът. И трите имота са държавна частна собственост. Сделките още не са финализирани.
За два от терените заявлението за отчуждаване от горския фонд е подадено от "Сле Груп", а за третия от "Лайфстайл Холидей", която е собственост на Стоянов и Богданов, които са управители на “Сле груп”.
Документите за покупка на държавните имоти са подадени през 2011 г., а "Лайфстайл Холидей" е регистрирана през май 2010 г.