На церемонията беше отличена със същия приз и акушерката Нора Цанкова, в чиито ръце са се родили близо 9000 бебета. Тя има 37-годишен стаж в родилна зала.

Лекарите, акушерките и гостите на тържеството бяха поздравени от министъра на здравеопазването Десислава Атанасова.

"Би могло да има форма на признателност за труда на лекари и акушерки, на доказани професионалисти да им се заплаща допълнително за труда, ако бъдат избрани, но съм категорично против пациентите да бъдат принуждавани да избират екип или ако не си избере, да не им се окаже помощ", заяви Атанасова, цитирана от "Фокус". Тя призна, че въпросът с „избор на екип” в болниците е бил сред приоритетните й задачи, която обаче е останала за тази година. Заедно с лекарския съюз и пациентските организации търсим най-оптималния вариант, заяви министърът.

Според Атанасова доброволното застраховане би могло да се намеси и тази част от финансирането в здравеопазването да се поеме от доброволните застрахователни дружества. „Трябва да съсредоточим всички усилия към това – да дадем избор на жените, които очакват да родят, да мога да си изберат лекаря, лекуващия екип, акушерката и условията, при които да го направят, но това да не е задължително. Надявам се да успеем тази година”, каза министърът.

По-късно Десислава Атанасова откри реновираната централна реанимация и оперативен блок в лечебното заведение.

Извършените строително-ремонтните дейности и частично оборудване в едно от най-важните звена на болницата, са на стойност 1 031 652 лева, от които 684 559 са средства на Министерството на здравеопазването, а останалите 347 093 са от приходи на болницата.
През последната година в болницата са извършени 6428 операции, като ендоскопските (безкръвни) надхвърлят 1000.

По проект „Енергийна ефективност” изразходваните средства са в размер на 593 455 лв. Финансирането му бе осъществено с кредит. Изцяло е подменена дограмата на 15-етажната сграда на лечебното заведение. Монтирана е алуминиева и PVC дограма, а покривът на поликлиничната част на болницата са топло-и хидроизолирани, уточняват от пресцентъра на Министерство на здравеопазването.