Според магистратите, разследването до момента е установило, че той е имал силен интерес към радикалния ислям и включването в редиците на "Ислямска държава", съобщиха БНР и БТА.

21-годишният Иван (Джон) Захариев бе задържан при акция на ДАНС в София преди две седмици. Той е с двойно гражданство - българско и австралийско. Майка му е австралийка от виетнамски произход, а баща му - българин.

Според прокуратурата младежът е изключително опасен. Държавното обвинение счита, че Захариев е посещавал тайни квартири в Сирия и Турция, където се обучавал да служи с оръжие и да бъде част от редиците на "Ислямска държава".

Вещо лице е установило, че обвиняемият е в добро общо психическо състояние. Той е с висок интелект, интересувал се от литература, свързана с религиозна тематика, както и от случващото се в Сирия и салафитските организации.

Според съда младежът бил наясно, че е следен от австралийските власти. Той напуснал Австралия и дошъл у нас, за да се снабди с български документи. У нас той проявил интерес към усъвършенстване на стрелковите си умения и отново да посети Сирия.

 В съдебната зала стана ясно, че в рамките на разследването показания са дали 10 лица, част от тях пред съдия. Един от тях - инструктор в стрелкови комплекси, разказал, че Иван му казал, че не може да се съсредоточи в обясненията му, защото гледайки мишените, виждал живи хора и насочил оръжието си към него.

По един или друг начин и останалите свидетели са потвърдили тезата на прокуратурата, че Захариев се е готвел да приложи уменията, който е придобил, включително и в България, за терористични действия на чужда територия.