Младият мъж, който се казва Иван (Джон) Захариев, е с двойно гражданство - българско и австралийско. Майка му е виетнамка, а баща му - българин, предаде БНР.

Съдът днес му наложи най-тежката мярка за неотклонение по обвинения в подготовка за тероризъм. От няколко месеца той е пребивавал на територията на България и се е подготвял да се включи в редиците на терористичната групировка "Ислямска държава" на територията на Сирия, се казва в официалното съобщение.

Разследването, ръководено от Специализираната прокуратура, е започнало по сигнал на ДАНС. Няколко месеца са събирани доказателства, като са използвани и Специални разузнавателни средства.

Установено е, че задържаният е контактувал чрез интернет с лица, занимаващи се с тероризъм и проповядващи радикален ислям, пътувал е веднъж до Сирия и предприел самоподготовка за включване в редиците на Ислямска държава, като се е обучавал в стрелба с огнестрелни оръжия по стрелбища в столицата и страната.

На 20 септември прокурори от Специализираната прокуратура, агенти на ДАНС и екипи за задържане при СДВР извършиха претърсвания и изземвания, при които бяха открити и иззети множество вещи, сред които екстремистка литература, съобщиха още от съда.

Захариев е дал обяснения, но не се признава за виновен. Разследването ще приключи в максимално кратки срокове, пише още в съобщението.

По неофициална информация младият мъж е психически нестабилен и е бил засичан на различни стрелбища да се обучава в стрелба с различни видове оръжия, включително автомат "Калашников" . 

Според адвоката на задържания обаче, това, че той е посещавал легално стрелкови комплекси и е упражнил уменията си по стрелба, не е доказателство, че се е канел да извърши убийство или тежка телесна повреда на когото и да било.

"Няма закана, няма и доказателства", каза пред Спецсъда защитникът Светослав Тончев.

Самият Захариев отхвърли обвиненията на прокуратурата, че се е готвил да убива и заяви, че го обвиняват във въображаемо престъпление. По думите му тези негови умения не го правят опасен за обществото.

Той разказа, че от два-три месеца насам не е мюсюлманин, съобщи Нова телевизия.
В интернет спорил с мюсюлмани, че това не е правилната религия. Религиозната литература, иззета от дома му, четял от интерес.

Младият мъж заяви още, че искал да напусне България, за да учи в колеж в Австралия и да работи за службите там, защото знаел много за исляма.

Дошъл в България само, за да вземе документи и след това да замине.

При разследването станало ясно, че младежът има приятелка в Мароко. В дома му не са намерени никакви оръжия и взривове.

Той помоли съда да го пусне от ареста, за да може да учи български, да се прибере при баща си и да ползва интернет.

"Синът ми не е терорист, това са глупости. На 10 юни съм пристигнал. Поводът е, че синът ми беше тук, исках да бъда с него, аз съм стар човек", заяви пред журналисти пък баща му - 81-годишният Светломир Захариев, цитиран от "24 часа".

"В Австралия съм в ръководството на българката църква. Добър християнин съм. Съпругата ми е там с дъщеря ми. Моят син е роден християнин, до 18 г. беше християнин. Учеше в църквата, като малък дякон, помощник на свещеника, той го обича и до ден днешен", казва още възрастният мъж, който уточни, че синът му има увреждания, защото бил късно дете - родил се, когато той бил на 60 години.

Мярката за задържане на Джон Захариев не е последно решение и може да се обжалва, на 29 септември Апелативният специализиран съд ще реши окончателно.