Българските здравни власти са спрели да правят прогнози какво ще е развитието на епидемията от коронавирус у нас. Причината - никоя от направените досега прогнози не се е сбъднала. Това обяви на дискусия на тема "COVID-19 - предизвикателства и решения пред лечебните заведения за болнична помощ" главният епидемиолог доц. Ангел Кунчев.

Коронавирусът прави каквото си иска, буквално - категоричен бе той.

Кунчев обясни, че в момента не се знае дори коя вълна на епидемията върлува в Европа, кой къде предава заразата.

По думите му, това, което се случва в Европа е или резултат от балканската вълна през август, или е втора вълна.

Ако е второто - вариантът е лош, тъй като се смесва със започването на учебната година и идването на нови вируси и грипа.

За България обаче ситуацията е добра, каза доц. Кунчев. На фона на последните две седмици увеличението в ЕС е плюс 20%. За сравнение в Австрия има увеличение с 62%, в Гърция - 48%, в Португалия - 40%, България е от малкото страни с намаление - с 2.7%.

Доц. Ангел Кунчев анализира началото на учебната година и как ще се разпространи заразата, по думите му - новите случаи са, защото са започнали да се изследват в училищата. Очаква се следващата седмица да има още нови случаи, вече на заразените от откритите случаи. Според експерта в училищата ще се случи същото, което се е случило при отварянето на детските градини преди лятото.

Само 500 деца са поискали от 17 017 деца да ходят дистанционно на училище, даде справка Ангел Кунчев. Една малка красива група успява да създаде впечатление за коренно различни искания на обществото, каза той.

Той си направил статистика от живота от днешния ден, след като се е разходил по улицата - днес го срещнали двама души, които са му благодари за това, което прави и един, който го е нарекъл "лъжец". Така неговата статистика е, че вярващите в работата на здравните власти срещу невярващите е 2 към 1.

По същество как властите се справят с коронавируса - епидемиологът обясни, че в момента ситуацията в болниците е добра, възможностите за прием "огромни".

Има над 1000 легла и страната е подготвена за много по-висока заболяваемост, каза Кунчев.

Две неща го притесняват обаче - едното е високата смъртност в България, в сравнение с други страни в Европа, като тя се изчислява спрямо броя на заразените. По този показател страната ни е на трето място след Румъния и Испания.

Вторият проблем е големият процент засегнати здравни служители. Новините за високата смъртност в България вече втори ден се разпространяват и на практика доц. Ангел Кунчев ги потвърди.

"Най-големият проблем е тоталната липса на доверие от страна на българите в здравната система и липсата на специалисти", добави той.

В заключение Ангел Кунчев съобщи, че ще предложи извънредната епидемична обстановка да се удължи с два месеца.