Легендарният британски футболист Гари Линекер коментира финала на Световното първенство в студиото на БиБиСи в Рио де Жанейро. Няма смисъл той да довършва фразата си. Тя вече е историческа. На 4 юли 1990 в Торино отборът му губи на полуфинал. Нападателят тогава констатира: “Футболът е проста игра – 22 мъже гонят една топка 90 минути и накрая винаги печели Германия”.

Това пише Мария Стоянова, дългогодишен кореспондент в Германия, цитирана от "Фокус".

Изкушаващо е победата снощи да бъде обяснена само като дългогодишна инвестиция в едно талантливо поколение. И други футболни нации са работили упорито с надарени играчи, но успехът на този германски отбор е в друго. Той е резултат от постоянство, упоритост, дициплина, скромност и дух. Затова друг именит футболист, бразилецът Роналдо, който коментира за телевизията на домакините снощи: “Трябва да копираме германците”, пише още Стоянова.

Всички трябва да се поучим от изключителните германци! Те са суперсила не само в икономически, спортен, социален, но вече и в национален план. Тях като единна нация ги има едва от 1990. Преди домакинството на Световното първенство през 2006 год. с неудобство развяваха знамето в черно, червено и златно. След това вече гордо го издигаха. Победата тогава още не беше узряла за тях, но по-важно им беше, че за първи път почустваха национален дух. Бяха единни и в радостта, и в разочарованието, но най-вече в удоволетворението, че домакинството им се получи прекрасно, припомня Мария Стоянова.

През изминалите пет седмици от първенството нито една от победите не доведе до главозамайване. Критиката в родината беше сурова. Понякога дори болезнено остра. Но целта беше титлата.
Голмайсторът от първия мач и любимец на запалянковците във Федералната република Томас Мюлер, коментира сухо след триумфа над Бразилия: “Още не сме си свършили работата”.

След като снощи си “свършиха работата” на германците се възхищава целият свят. Победи най-добрият отбор с екипния си дух, със силен характер и с ярки личностни качества. Треньорът му (Йоаким Льов) никога не е претендирал за гениалност и никога не е търсил светлината на прожекторите. Кредото му е, че успехите не се калкулират, пише Стоянова.

Можеш да се опиташ да помогнеш на късмета, но не можеш да го насилиш. Няма други като германците, които в такава степен да са формирани от блестящи победи и унищожителни загуби. В менталната сила от справянето с пораженията се крие ключът, както към снощния триумф, така и в успехите на Федералната република. Затова накрая винаги печели Германия, заключава Мария Стоянова.

Всичко за Световното първенство по футбол >>