Преди 72 години на 16 октомври 1946 година в преоборудваната спортна зала на затвора в Нюрнберг, Германия бяха приведени в изпълнение 10 смъртни присъди срещу висшестоящи в йерархията нацисти, издадени от Международния трибунал.

Като цяло присъдите са 12, но един от осъдените- Херман Гьоринг успя да се отрови и избегна въжето, а друг - Мартин Борман бе осъден задочно. Въпреки че бе мъртъв по време на изпълнение на присъдите, тялото на Гьоринг бе поставено под бесилката като доказателство за неговата смърт.

Главните обвиняеми

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Палачът, изпълнил присъдите е Джон Уудс, старши сержант от 3-та армия на САЩ. Първи на бесилката увисва Йоахим фон Рибентроп, министър на външните работи на хитлеристкия Райх. След него смъртта си намериха двама от военните командири на Райха- фелдмаршал Кайтел и генерал-полковник Йодъл. Последен на бесилката увисва обергрупенфюрер от СА Алфред Розенберг.

Берлин, 1945 година

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

След три часа, когато екзекуцията приключва, труповете на обесените са закарани в крематориум и изгорени, като пепелта им е отнесена в неизвестна посока от военен автомобил. Чак след 2 дни става ясно ,че пепелта е изсипана в река Изар в Мюнхен през нощта и без свидетели.