Очаква се днес да продължи издирването на алпиниста Боян Петров в Хималаите, вероятно в района между лагер 3 и лагер 2. Вчера, при последния лагер по пътя към връх Шиша Пангма, бяха открити негови вещи: тениска, инсулин и инсулинова помпа.

От екипа на българския алпинист обясниха, че, когато тръгвал да катери връх, той оставял подобни неща в палатката, за да не му тежат, и може без проблем да издържи дни наред без инсулин.

"Няма шанс да се случи чудо с Боян", заяви по БНР Любомир Попйорданов, бивш председател на Българската асоциация за алтернативен туризъм.

"Беше хубаво да се намери и да си го върнем тук, но дъщеря му Тея много добре го е казала, че той е там, където винаги е искал да бъде - в планината. На тази спасителна операция в Хималаите трябва да гледаме като на нещо доста необичайно, едно постижение, че сме ангажирали толкова много хора, толкова много нации. Възможно е той да се е скрил под някой навес и да не може да се види от хеликоптерите, но Боян има нужда от инсулин всеки ден. Това не е шега. Когато човек има диабет, трябва всеки ден да се грижи за своето здраве. Освен това, стилът на изкачване на Боян Петров, неговият стил на организиране, предполага много лека екипировка. Той надали в този случай е направил изключение, тоест той не е екипиран за дълъг престой в планината", коментира Попйорданов.

"Връх Шиша Пангма е много коварен, самият Боян е казвал това", добави още Попйорданов: "Има 21 загинали алпинисти на това място. В момента трябва да бъдем реалисти. В една акция все пак трябва да се мисли и за сигурността на тези, които я предприемат и извършват".