Още от малка все чувах странни за мен думи като ''Аконкагуа'' или ''Боуд Пик'' и не бях особено сигурна това какво значи. Това разказа дъщерята на Боян Петров Тея Петрова пред bTV.

"Той често говори с метафора за планината. Например, често ми е казвал да изкачвам малко връхче, което значи да правя нещо, което да ме бута напред. И накрая, един ден, като се обърна, ще видя, че съм качила цяла планина".

Тея чува баща си за последно ден преди заминаването му.

"В края на миналата седмица му изпратих имейл с новини от при нас, неща, които исках да му разкажа, но не съм получила отговор".

Тея Петрова разказва, че знаейки колко е упорит и колко силна воля има, не е предполагала че баща й може да има сериозни проблеми горе.

"Знам, че има шанс да бъде открит... Не съм се катерила с него по такива високи планини, затова не знам каква е неговата тактиката. Но всички казват, че не е подценил върха. Надявам се... Наистина най-лошият сценарий би бил да се е случило нещо изведнъж, което той не бил могъл да предвиди".

Дъщерята на Боян Петров благодари на всички, които оказват морална подкрепа и помагат на място.

Снимка: Фейсбук

Съпругата му съобщи, че е взела решение да не се изкачва върха днес.

Във "Фейсбук" Радослава Ненова пише: "От Лагер 3 нагоре няма да го намерим жив. Макар да ми е много трудно, не виждам смисъл да бъдат застрашени и други животи. Предпочитам на слизане спасителните екипи да претърсят районите, където има шанс да го открият жив... Ако за Боян битката е приключила, нека си остане в планината".

Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма бе открита следа от него. Китайският спасителен екип в близост до Лагер 3 намери инсулин, инсулиновата му помпа и негова дреха.

Китайските спасители решиха да продължат издирването на българския алпинист.