Десет дни след изчезването на Боян Петров при опита му да изкачи осемхилядника Шиша Пангма операцията по издирване му продължава.

Китайският спасителен екип е стигнал на 10 метра от връх Шиша Пангма, но не е открил следи от Боян Петров. На връщане в близост до Лагер 3 са намерени инсулин и инсулиновата му помпа, съобщи пред БНР Деян Петков от щаба на българския алпинист.

"Тази сутрин китайската група са тръгнали към върха и са достигнали на десет метра от него. Поради лошото време са преценили, че не е добре да отидат до самия връх, но практически са минали по целия маршрут до върха, на който Боян би могъл да бъде и не са открили никакви следи от него. На връщане в зоната на Лагер 3 са намерили една негова дреха, инсулинова помпа, инсулин", каза Деян Петков.

По думите му намирането на вещи на алпиниста при Лагер 3 е нормално, защото при тръгване към върха се оставя всякакъв багаж.

"Практиката на Боян е да си загръща инсулина в тениската, тениската в чувала, чувала в палатката и вероятно - когато вятърът е разкъсал палатката, са изхвърчали и тези предмети. Боян без проблеми издържа няколко дни без инсулин", каза още Петков.

Той съобщи, че междувременно от Лагер 2 към Лагер 3 са се придвижили и шерпи, също от спасителния екип, които имат желание утре да се изкачат до върха.

Радослава Ненова, жената до Боян Петров, и сътрудниците му са казали на спасителите, че желанието им е върхът да не бъде изкачван, ако това ще застраши нечий живот, тъй като няма шанс алпинистът да бъде намерен над Лагер 3.

"Ние им писахме обратно, че не желаем те това да го правят. И вероятно те са се разбрали с китайците така или иначе, така че подозирам, че и двата екипа утре ще вървят към Лагер 2. Ние сме набелязали няколко потенциални точки, които искаме да разгледат на слизане", каза още Деян Петков.

По думите му кога ще се прекрати тази експедиция решава китайската страна. "Подозирам, че това ще бъде в края на периода хубаво време, който ще продължи още няколко дни", допълни Петков.

Пригодените за големи височки непалски хеликоптери са в Катманду в готовност да излетят, ако се наложи. 

Дъщерята на Боян Петров - Тея, благодари чрез Facebook на всички, включили се в издирването на баща й, и сподели, че той е "там, където винаги е искал да бъде - в планината".

И докато издирването на Боян Петров продължава, алпинистът Атанас Скатов изкачи осемхилядника Чо Ою в Хималаите. По сателитния телефон Скатов е съобщил, че е добре. Това е първо изкачване на връх Чо Ою от българин без използване на допълнителен източник на кислород.