Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани, заяви по БНТ изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата (ИАЛ) Богдан Кирилов. Той отбеляза, че заявените количества от ваксината на "Пфайзер"-"Байонтек" са 3,9 млн. дози, от "Модерна" - 500 хиляди, от "Астра Зенека" - 4,5 милиона (до края на месеца се очаква нейното одобрение от Европейската агенция по лекарствата - б.р.).

Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи това производителят е необходимо да модифицира производствения процес, каза Кирилов.

От разговора стана ясно, че в понеделник ще бъдат получени 18 700 дози ваксина, а не 35 000, както се е смятало първоначално.

"Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнително планираните", обясни изпълнителният директор на ИАЛ.

Полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани, отбеляза Кирилов.

"Това (планирането) се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че запазваме останалото количество за хората, които са получили първа доза, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза" (навреме), гарантира той.

Решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации, уточни Кирилов.

"На база количествата, които получаваме, е създадена организация, така че да може да бъде гарантирано, както първото поставяне на дозата, така и второто, и това да се случи при максимално добра организация", категоричен бе шефът на ИАЛ.

Кирилов каза, че засега още няма официални данни от ЕК, които да обобщават всички резултати от ваксинирането в отделните държави, в много ранен етап от процеса на ваксинация е целият ЕС. "В следващите седмици и месеци, когато предстои държавите да получат сериозни количества от следващите разрешени за употреба ваксини, тогава ще можем по-конкретно и адекватно да направим сравнение", изтъкна той.

Помага ли ивермектинът

Богдан Кирилов каза също така, че лекарството ивермектин (използвано срещу паразити - б.р.) все още няма показание Ковид, продължават много клинични изпитвания по света, но засега няма официални препоръки нито от СЗО, нито от Европейската агенция по лекарствата, не е включен и в препоръките на медицинския експертен съвет в България.

Това е продукт по лекарско предписание и трябва да бъде назначен от лекар и трябва да бъде закупен в аптека срещу предоставена рецепта, уточни Кирилов.

Той обясни, че когато приключат клиничните изпитвания и препаратът бъде разрешен за употреба, предстои процедура по регистриране на цена.