Първата доставка от 2400 дози на ваксината срещу Covid-19 на американската фармацевтична компания "Модерна" пристигна в България. Това обяви по време на днешното заседание на правителството премиерът Бойко Борисов. Той разпореди на здравния министър, който посрещна пратката пред Института по заразни и инфекциозни болести в София, ваксините да започнат да се поставят своевременно.

"С идването на следващия ден трябва да започва ваксинирането. Да няма такива оправдания "ами останаха две, вместо да ги хвърлим...", да, по-правилно е вместо да се хвърлят, да се поставят. Но на следващия в списъка, а не подобно случаи, каквито имахме. Колкото по-рано свърши пандемията, толкова по-добре, защото на месец се харчат огромни пари", каза Борисов по повод случая с ваксинираните общински съветници в Сандански, които бяха имунизирани, защото нямало повече желаещи медици на първа линия.

Страната ни е поръчала общо половин милион дози от ваксината на "Модерна". Основното количество се очаква да пристигне у нас през месеците април и юли, като е възможно да настъпят промени в зависимост от производствения капацитет на компанията.

Снимка: БТА

"БулБио" е единственото определено място за доставката на ваксината на "Модерна" у нас по договора, който е сключен между Европейската комисия и компанията производител. Препаратът е по-лесен за съхранение от този на "Пфайзер" и "Бионтех". Ваксината на "Модерна" се съхранява при температура от минус 20 градуса, а след изваждане от фризерите може да се съхранява на температура от 2 до 8 градуса до 30 дни, съобщи преди дни директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов.

Снимка: БТА

"Всички РЗИ-та така или иначе разполагат с хладилници, тъй като от 2 до 8 градуса е стандартното съхранение на всички ваксини, така че по отношение на разпределянето и съхранението няма никакви проблеми", каза той.

Снимка: Министерски съвет

Борисов ще обсъди утре с Националния оперативен щаб данните за заболеваемостта у нас и необходимостта мерките да бъдат променени:

"Всеки ден задържане означава допълнителни огромни пари, които вървят по посока на туризма, в туроператорски и какви ли още не бизнеси, с живи пари се подпомагат, а никъде не са планирани", каза премиерът на правителственото заседание.