106-а вечер на антиправителствени протести в София. По традиция, протестиращите се събират на обичайното място - площад "Независимост".

Исканията им остават без промяна - оставка на правителството, на главния прокурор, машинно и електронно гласуване, реформа в съдебната система.

Минути преди 19:30 ч към протеста се присъединиха и студенти, които първо се събраха пред Софийския университет в 18 ч.

В 19 ч. младежите блокираха движението на кръстовището пред Ректората, предава БНТ.

След това се отправиха към пл. "Независимост", за да се присъединят към демонстрантите и по този начин да заявят подкрепата си към исканията на недоволните от управлението на правителството.

Младежите за кратко спряха пред старата сграда на Народното събрание, където имаше изнервени от блокадата на кръстовището шофьори.

Снимка: Булфото

Около 21 ч протестиращите решиха да се отправят към сградата на министерството на финансите, за да я замерят с яйца.

Заявиха, че "ще се отбият" и през министерството на отбраната.

Протестът завърши традиционно - на кръстовището на Орлов мост, около 22 часа. Нямаше напрежение.
Снимка: Булфото

По-рано днес полицаи, пожарникари и служители от тел.112 се събраха на предупредителен мълчалив протест пред сградата на общината в Русе, за да настояват за по-високи възнаграждения. Към служителите на МВР в крайдунавския град се присъединиха техни колеги от Разград и Велико Търново.

Недоволството им е срещу решението на правителството, което увеличи заплатите с 30 % на различни институции, работили на първа линия срещу COVID-19.
Снимка: БТВ

МВР обаче не е включено в списъка, въпреки ангажиментите на полицаите по КПП-тата през зимата и проверките за спазване на противоепидемичните мерки.

Синдикатите настояват ръководството на МВР да започне преговори.

Предстоят протести и в други градове, а ако исканията не бъдат удовлетворени до 8 ноември, ще има голям национален протест в София.