В акцията, провеждана под ръководството на Софийска градска прокуратура, участват служители на ГД „Криминална полиция”, СДВР и ОДМВР - Благоевград. Извършени са претърсвания и изземвания от офиси и домове. Открити са голямо количество празни бланки, печати, фактури и счетоводни документи.

До момента са задържани шестима, повечето в Петрич, един в София. Пламен Т. на 35 години от Петрич е известен като Пачката, регистринан за кражба на обществено имущество, вещно укривателство, нанасяне на средна телесна повреда и ръководене на организирана престъпна група. Той действал заедно с 36-годишната си съпруга - Малката пачка.

В престъпната схема са участвали още Г. К., на 39 г., известен с прякора Гочо Гаргата, който е един от шофьорите, транспортирали стоки за фантомните фирми.
Счетоводството на групата е било поддържано от 37-годишния Димитър Чучулигов, познат като Чучулигата, и още един мъж на 32 г.
Пласментът на стоките се е осъществявал на територията на столицата, където е задържана и 30-годишната В.Н.   

Престъпната група е действала по класическа схема, като е внасяла хранителни продукти от Гърция, използвайки реален БУЛСТАТ, но несъществуващи имена на фирми. По този начин е избягвала плащането на ДДС и данък „печалба”. При извършването на насрещни проверки на фирмите по БУЛСТАТ компетентните органи са констатирали отсъствието на такъв тип дейност и съответно ДДС е било начислявано на гръцките фирми - износителки.

Размерът на документираните щети, нанесени на бюджета до момента, е над 600 000 лева от началото на годината. Анализът на иззетите веществени доказателства най-вероятно ще докаже щета над 10 милиона лева.
Образувано е досъдебно производство. Действията по разследването продължават.

„Можем да обявим, че тези лица се занимават с източване на ДДС. За първите месеци на годината имаме достатъчно данни за документирани източени над 500-600 000 лв. Колегите започват да правят анализ на информацията за 2009-а и 2008-а, но прогнозата е за над 10 млн. лева, източени от държавата", коментира вътрешният министър Цветан Цветанов пред Дарик радио.

Той допълни, че полицията наблюдава престъпната група от няколко месеца.
Целите, които си поставя МВР, е да акцентира работата си, освен върху тежката престъпност, също така и финансовата, което е една от най-важните антикризисни мерки за ограничаване изтичането на бюджета и да можем да оптимизираме финансите на държавата”, обясни министърът.

Главният секретар на МВР Калин Георгиев уточни пред КРОСС, че в схемата са участвали "счетоводители, шофьори и така наречени бизнесмени".