Това каза министърът на околната среда и водите Нона Караджова пред журналисти. Тя участва в празник пред Народния театър "Иван Вазов" по повод на Световния ден на водата, предаде БТА.

С промените се въвеждат изисквания за проверка на всички речни басейни и прилежащите им брегови зони до 2011 г. Ще бъдат разработени карти за опасност от наводнения и карти за риск от наводнения, срокът за които е до 2013 година. Картите ще бъдат достъпни за всички, целта е да се защитят българските земи, както и тези на съседните страни, от наводнения, коментира Караджова. По думите й анализ на състоянието трябва да бъде направено и на всички диги и язовирни стени.

Законопроектът предвижда и разработване на планове за управление на риска от наводнения до 2015 г. Те ще се отнасят за зоните, където се установи реален риск от наводнения или може да се предположи такъв.

С промените в закона се облекчават и разрешителните режими за водоползване. Предложението ни е разрешителните за минерални води да се издават от басейновите дирекции, а не от екоминистерството, каза Караджова.

Това, което "на предварително четене" си говорим с колегите, е държавната собственост на водните съоръжения да се обедини в четири публични компании, които да я управляват, съобщи още Караджова. Собствеността на водните съоръжения в страната към момента е разпокъсана между отделни ведомства на подчинение на различни министерства. Промяната ще засегне 70-80 големи язовира, диги, магистрални водопроводи за напояване и водоснабдяване, както и сондажи за черпене на вода от подземни източници.

Четирите компании ще вземат решения за приоритетно финансиране на проекти в рамките на речните басейни. Те ще определят кое е най-доброто решение за определен регион - дали пречиствателна станция или дига, тъй като нуждите винаги са повече от възможностите, коментира Караджова.

По думите й първо трябва да се разработи т. нар. водна стратегия, за която намеренията са до края на годината да бъде предложена на Народното събрание. След одобрението й предстои разработването на съответните закони и наредби. В момента се възлага обществена поръчка за избор на консултанти, които да направят цялостна проверка на водните съоръжения на територията на страната и да предложат най-добрите решения.