Горещините ще бъдат съпроводени с чести проливни дъждове, предупреждават британските синоптици. Официално прогнозата за 2010 г. според сайта на "Позитив уедър сълушънс" ще бъде представена утре, предаде БТА.

Трябва да мине март и се надяваме лятото да е топло, каза междувременно в София заместник-директорът на Националния институт по хидрология и метеорология (НИМХ) при БАН Валери Спиридонов, попитан кога ще дойде лятото и дали времето ще е хладно до края на май. По думите му може да се каже, че лятото вече е дошло, тъй като от продължителната зима веднага навлизаме в едно по-топло време.
Надяваме се това лято да е по-топло, отбеляза метеорологът.

Можем да кажем кога ще дойде лятото, след като България ратифицира споразумението с Европейския център за средносрочна прогноза на времето, което се бави пет години, заяви още Спиридонов. Членският внос на страната ни за включването в този център на времето беше 60 000 евро на година, а сега е още по-малко, уточни той и добави, че договорът с организацията е подписан, но трябва да се ратифицира в Народното събрание.

От утре България обаче се включва в Европейската система за предупреждения за опасни метеорологични явления "Метеоаларм", съобщи на свой ред директорът на НИМХ Георги Корчев. При системата се изработва карта, на която с четири цвята ще се обозначава степента на опасност на различни метеорологични явления, поясни Спиридонов.
Той отбеляза, че предупрежденията ще бъдат за различни метеорологични явления - валежи и вятър над определена граница, опасни температури за здравето на хората - минимални и максимални, поледица, лоша видимост, или всички важни за населението метеорологични явления, които биха довели до щети и затруднения във всекидневието.

Зеленият цвят на картата означава, че няма опасно метеорологично явление, жълтият - че трябва да се обърне внимание, оранжевият цвят сигнализира за доста опасна ситуация, а червеният - има опасност от жертви и големи щети за населението, уточни заместник-директорът на НИМХ-БАН.

Достъпът до картата ще бъде свободен на сайта на института от утре, а стандартът за предупрежденията за опасни явления е за 24 часа, посочи Валери Спиридонов. Според него обновяването на картата ще започва в 8.00 ч., но явлението може да е настъпило и преди това. Можем да заложим извън стандарта на системата да има предупреждение от 48 часа, добави той.