Дългосрочните прогнози не могат да бъдат със същата точност както тези за 24 часа или няколко дни напред във времето, уточняват синоптиците.

Отчитайки състоянието на атмосферата, океаните и предполагаемите доминиращи циркулационни особености, те могат да дадат само обща представа какъв ще бъде с най-голяма вероятност предстоящият сезон: топъл или хладен, нормален, сух или влажен.

Дългосточните прогнози са два основни вида: вероятностни или  количествени.

Първите указват каква е вероятността сезонът или месецът да бъдат под норма, около нея или над нея.

Вторите прогнозират с колко дадена температура или количества валеж ще бъдат под норма или над нея.

Тук ще обобщим прогнозите на няколко метеоцентрали - американската НОАА, британските УКМЕТ, японската агенция JAMSTECK, даунгрейднатата прогноза на Европейския център за средносрочни прогнози от Белградския Югоизточен център за прогнози, бразилските, китайскатата Климатичен център и авторитетния сайт на Колумбийскикя университет IRI.

Преди всичко, трябва да се отбележи, че нито една от агенциите, без изключение, не предвижда съществена, реална вероятност за поднормено време през следващите 5-6 месеца.

Най-авторитетната - УКМЕТ, предвижда под 5 на сто вероятност за много студена зима, около 10 на сто-за поднормена  и съответно 20-25 на сто за околонормална и 60 на сто за наднормена(мека) зима.

Разликите при различните прогнози на централите са относно най-меката и част: дали това ще бъде първата или втората и половина, но не и дали аномалиите ще са отрицателни или положителни. Почти без изключение централите предвиждат наднормени средномесечни температури, като прогнозираните аномалии ще бъдат от около 1-2 до 3-4 градуса.

Това е много сериозна положителна аномалия и означава, че зимата за пети пореден път ще бъде мека, след тази на 2012 и конкретно тогавашният февруари, който с изключително студената си първа половина я "изтегли" под норма.

Тазгодишният февруари, с почти априлски температури, "отсрами" предшественика си отпреди 4 години и изпрати зимата на второ място след рекордно топлата 2006/2007.

Любопитен е и фактът, че средно за страната ни продължава периодът без поднормен месец. Последният поднормен такъв е декември 2012 и ако дотогава нямаме "син", поднормен такъв, ще станат точно 5 години или 60 месеца без нито един да бъде с температура под обичайната.

За валежите - въпреки, че като цяло синоптиците са склонни да предвиждат около или поднормени, по този показател се чакат обобщенията от следващите месеци, за да се състави по-ясна картина.

След 2-3 по-влажни години, махалото може и да се върне в другата посока за определен период. Признаци за това вече се наблюдават за някои региони на страната в последните месеци.

Установяване на тенденция към засушаване в есенните месеци, която евентуално се "прелее" и в зимните (много от прогнозите дават подобни сигнали) би увеличила допълнително вероятността за наднормена или много наднормена в температурно отношение зима.

Следете прогнозата на Дир.Бг >>>