Скандалът около Камен Ситнилски избухна през лятото, след като бяха разпространени данни от СРС-та за проведени разговор, в които се уговарят гласове за избора му като член на ВСС. От записите излязоха имената и на други магистрати. Скоро след това пред сградата на съдебните кадровици започнаха протести с искане за оставката на Ситнилски.

На въпрос дали някой изпраща тези хора или те идват сами, днес той отговори в ефира на БНТ така:

"За мен има обяснения и аз съм ги правил публични достояния няколко пъти, но по-важно е държавата в лицето на столичните органи на полицията да се заемат с издирването и разкриването на поръчителите и най-вече начина на плащане".

Запитан дали знае кои са поръчителите и каква е сумата, за която говори, Ситнилски заяви, че не знае нито едното, нито другото.

"Знам обаче едно, което е видно, че тези пари са черни, това не са чисти пари", категоричен бе магистратът и допълни, че никой не раздава така отчетни пари, които се водят в счетоводството на една фирма.

По думите му плаща някой, който разполага с черни пари, които може да са придобити - "от ДДС измами, от акцизи, от наркотици и разни други неща". Затова, според него, става дума за престъпни пари.

В отговор на коментар, че би трябвало да знае чии интереси е засегнал и да има някакви предположения, Ситнилски каза, че през 6-7-годишната си практика като зам.-главен прокурор сигурно съм настъпил изключително много интереси. Предположи, че причина е и дейността му като член на ВСС, подчертавайки, че през следващата година предстоят много избори на административни ръководители на съдебната система.

В предаването "Всяка неделя" в неделя той направи следното предположение:

"Най-достоверната хипотеза за скандала е желанието на някой да има влияние в съдебната система, да овладее прокуратурата. Това може да стане, като се покаже на всички, че един популярен магистрат може да бъде смачкан по определен начин, за да може другите да си вземат поука…

В края на юли ВСС образува дисциплинарно производство срещу Камен Ситнилски, като единственото възможно наказание в случай, че вината му се докаже, е уволнение. Той обаче не се признава за виновен и отказва да подаде оставка, с мотива, че във въпросните разговори няма нито една негова реплика, която да показва, че се е договарял да получи подкрепа.