Това съобщи на пресконференция федералната прокуратура, предаде БТА.

При спецакцията са извършени 12 обиска, задържани са 13 заподозрени в тероризъм, основно в Брюксел, добавиха от прокуратурата.

Вижте снимки от спецакцията >>

"Групата щеше да извърши терористични нападения с цел избиването на полицаи", заяви говорителя на полицията Ерик Ван дер Сийпт  на пресконференция, цитиран от АФП и БГНЕС.

При обиски в източния белгийски град Вервие, където полицията щурмува жилищна сграда, са открити автомати "Калашников", други оръжия, муниции, фалшиви документи, радиостанции, полицейски униформи и много пари.

Вчера във Вервие бяха убити двама джихадисти от арабски произход, а трети бе тежко ранен и задържан при щурм на специалните части. Тримата джихадисти са се завърнали преди седмица от Сирия, където се сражавали за "Ислямска държава". Преди дни белгийските полицаи получиха заплахи от групировката, която призова да бъдат избити заедно с техните семейства.

Прокуратурата съобщи, че двама от задържаните при успоредна операция във Франция ще бъдат конвоирани до Белгия.
Според съобщения в медии, операцията в Белгия е част от общи едновременни действия в седем държави, включително във Великобритания.

Прокуратурата подчерта неколкократно, че снощната операция няма нищо общо с атентатите в Париж от миналата седмица.

В. "Дерниер йор" писа, че най-вероятно основна цел на терористите е бил щабът на федералната полиция в Брюксел. Изданието допуска, че е било възможно и отвличането на високопоставена обществена фигура или висш полицейски началник.
Tелевизия Ер Те Ел пък съобщи, че джихадистите планирали да отвлекат автобус от градския транспорт и да вземат пътниците за заложници.

В различни градове на Белгия властите повишиха степента на опасност от терористична атака.
Смята се, че опасността може да не е отминала напълно, затова РПУ-тата и съдилищата са поставени под засилена охрана. Няколко еврейски училища в Белгия са затворени във връзка с предупрежденията, че те са потенциална цел на ислямистките екстремисти след мащабната антитерористична операция, пише The Guardian, цитиран от "Фокус".

Френският премиер Манюел Валс заяви междувременно, че няма „пряка връзка” между атаките в Париж и антитерористичната операция в Белгия, предаде АФП.

„Не смятаме, че има пряка връзка. Връзката, която съществува, е желанието на терористите да атакуват нашите ценности, нашите сънародници”,
добави той.

Акции във Франция и в Германия

Десет души са задържани при антитерористични операции в парижка област.
Арестуваните са заподозрени за връзки с мъжа, извършил нападението срещу супермаркета за еврейски храни, който твърдеше, че е свързан с "Ислямска държава".

Германската полиция арестува двама души при антитерористична операция в Берлин днес сутринта, съобщи ДПА.
Те са заподозрени, че са вербували бойци и са доставяли материали и пари за джихадистката групировка "Ислямска държава" в Сирия, уточнява Асошиейтед прес.

Двамата били задържани след хайки и обиски в 11 квартири в германската столица. Операцията с участието на 250 полицаи е предприета след неколкомесечно наблюдение над малка група екстремисти, базирана в Берлин.
Повечето участници в нея били граждани на Турция и Русия (чеченци и дагестанци).

Двамата мъже, на 41 и 43 години, са подозирани за планиране на голямо нападение в Сирия, по данни на адвокати и полицията.

Други двама заподозрени се издирват.
Няма доказателства, че задържаните са планирали нападение в Германия.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?