Това са последните данни на местните власти след антитерористичната операция, проведена само дни, след като белгийските полицаи получиха заплахи от групировката "Ислямска държава", която призова да бъдат избити заедно с техните семейства.

Смята се, че опасността може да не е отминала напълно, затова РПУ-тата и съдилищата са поставени под засилена охрана. Дори влизането в полицейските управления става под специален режим - всеки, който иска да влезе, трябва да звънне на вратата и да бъде проверен, предаде БНТ.

Белгийски младежи, заминали на фронта в Сирия, отправиха преки заплахи срещу нашата страна и се върнаха, отбелязва в редакционен коментар под заглавие "Да запазим хладнокръвие" вестник "Либр Белжик", цитиран от БТА.

Трябва да действаме бързо и решително срещу тази бомба със закъснител, снощи бе избегната кървава баня, допълва изданието.

Вижте снимки от мястото >>

"Във война сме", "Знаехме и се опасявахме", "Предотвратени атентати. Засега?", са част от заглавията на коментарите тази сутрин в белгийския печат по повод антитеростичната операция, пресякла снощи подготвян удар на джихадисти.

Вестник "Дерниер йор" пише, че най-вероятно основна цел на терористите е бил щабът на федералната полиция в Брюксел. Изданието допуска, че е било възможно и отвличането на високопоставена обществена фигура или висш полицейски началник.

Tелевизия Ер Те Ел пък съобщава, че джихадистите планирали да отвлекат автобус от градския транспорт и да вземат пътниците за заложници, предаде БТА.
В жилищата им имало фалшиви полицейски униформи, четири автомата "Калашников" и експлозиви.

Антитерористичната акция

Вчера в източния белгийски град Вервие бяха бяха убити двама джихадисти от арабски произход, а трети бе тежко ранен и задържан при щурм на специалните части срещу действаща терористична клетка. Тримата джихадисти са се завърнали само преди седмица от Сирия, където са се сражавали за "Ислямска държава".

Властите съобщиха, че е бил предотвратен поне един атентат, чието извършване е било планирано съвсем скоро. Той бил сравним с този в Париж, съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

Акцията започна вчера следобяд с атака в жилище, близо до стара пекарна. През нощта беше извършен нов щурм във втора сграда във Вервие. По късно на десетина места в страната, основно в Брюксел, полицията, контраразузнаването и специалните части за борба с тероризма предприеха обиски. В кв. "Андерлехт" в Брюксел тази нощ са били открити взривни вещества. Няколко полицейски участъка в Брюксел са били евакуирани след получени заплахи. Някои от предполагаемите терористи са били задържани, а други са успели да избягат.

Властите решиха да повишат готовността за действия срещу терористична заплаха до трето, предпоследно ниво. Според съобщения в местните медии, операцията в Белгия е част от общи едновременни действия в седем държави, включително във Великобритания.

Засега не е окончателно потвърдена информацията, че застреляните терористи са били свързани с атентаторите от Париж. При операцията няма жертви сред полицаите, но се съобщава за ранени.  

Задържан е мъж от северноафрикански произход, който заплаши с оръжие и с викове "Аллах е велик" пътници в метрото в Брюксел. Засега се отрича той да е свързан с джихадистите в Сирия, които отправиха в интернет от името на ИД и Ал Кайда заплахи за удари в Белгия и други европейски държави.
Белгия е една от държавите, които участват в международната коалиция, нанасяща удари срещу ИД.  

Още снощи министър-председателят на Белгия Шарл Мишел свика кризисна среща, като след нея заяви:
"Страхът трябва да смени лагера си."

Той потвърди решимостта на белгийското правителство да се бори срещу тези, които искат да сеят терор. Министър-председателят потвърди, че "бе дадено началото на голяма операция, която е плод на няколко месеца разследване и работа. Тези акции "бяха насочени главно срещу младежи, върнали се от зони, в които се водят бойни действия и по-конкретно от Сирия", уточни говорител на Мишел.

Медиите: Във война сме

"Във война сме", "Знаехме и се опасявахме", "Предотвратени атентати. Засега?", са част от заглавията на коментарите тази сутрин в белгийския печат по повод антитеростичната операция.

Белгия успя да избегне втори терористичен удар, пише вестник "Соар", като напомня, че тя стана първата държава в ЕС, понесла атентат от джихадистите с нападението срещу Еврейския музей в Брюксел на 24 май миналата година.

Изданието отбелязва, че периметърът на операцията, засегнала снощи почти цялата държава, показва, че фанатиците са навсякъде и са готови да действат във всеки момент. Не можем да се правим на изненадани - това, което избегнахме снощи, бе предвидимо и очаквано, се допълва в коментара.

Профилът на обезвредените терористи е тревожен - самотни фанатици, готови да убиват в името на исляма. Не е изключено техни "събратя" да опитат "късмета си", се посочва още в материала.

АНКЕТА: Има ли опасност от терористични актове в България?