Посещението на министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, насрочено за 28 и 29 октомври, е знак, че отношенията между Сърбия и Русия не са влошени, смятат събеседници на "Политика".

От месеци в една част от обществеността се говори за търкания в отношенията Москва-Белград, особено след подписването на споразумението във Вашингтон и туита на говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова, която представи срещата на Александър Вучич с Доналд Тръмп като сцена от филма "Първичен инстинкт".

Макар Захарова да се извини заради неподходящия туит и обясни, че нейното послание не е било насочено към Сърбия, последваха нови спекулации във връзка с отмяната на посещението на руския президент Владимир Путин в Белград, което, да вметнем, не бе и насрочено. Пристигането на Лавров в Белград окончателно слага край на всички съмнения, ако изобщо ги е имало.

Събеседниците на "Политика" са съгласни, че отношенията между Сърбия и Русия са традиционно крепки, за което свидетелстват и най-новите събития. Не само е обявено откриване на представителство на руското министерство на отбраната в рамките на министерството на отбраната на Сърбия, но и руският министър на външните работи Сергей Лавров в рамките на балканското си турне отказа посещение в Загреб и продължи пребиваването си в Белград. Мария Захарова потвърди вчера, че Лавров ще посети Сърбия и Република Сръбска.

Предвидена е среща с президента на Сърбия, както и присъствие на тържество по повод завършването на вътрешното оформление на храма "Свети Сава" и запалване на "вечния огън" на Гроба на освободителите на Белград.

Посланикът на Сърбия в Русия Мирослав Лазански заяви вчера за телевизия Пинк, че е добре, че Лавров пристига в Белград. Той припомни, че това е второ посещение на Лавров в страната през тази година. Това говори, че отношенията между Сърбия и Русия са отлични и имат приемственост. От друга страна член кореспондентът на Сръбската академия на науките и изкуствата и дългогодишен посланик в Русия д-р Славенко Терзич оценява, че посещението на Лавров в Сърбия и на Балканите свидетелства за това, че Русия има свои интереси в този регион.

Дипломатът Живадин Йованович смята, че става дума за важно посещение, тъй като Русия е една от страните, които са най-силно засегнати от епидемията от коронавирус. Посещението на министър Лавров в условия, в които дипломатическата активност е разредена, е от изключително значение и е знак, че Сърбия и Русия в тези условия поддържат редовен диалог на стратегическо ниво.

Живадин Йованович посочва, че е сигурен, че Русия с особено внимание е следила разговорите на делегациите на Белград и Прищина във Вашингтон и е анализирала всички документи, които са били подписани там.

Русия съвсем сигурно не харесва клаузите, които говорят за диверсификация на сътрудничеството в областта на енергетиката. Така нареченото Вашингтонско споразумение е необичайно по много причини, тъй като там Сърбия и Америка се договаряха за това какво отношение Сърбия трябва да има към трети страни. Това сочи за известни ограничения в независимостта на нашата външна политика. Ние може да говорим, че сме независими, но това няма да промени реалността, казва Йованович и добавя, че документите от Вашингтон ще бъдат предмет на анализ в много страни.

Той казва, че е забелязал, че имаме потребност да се оправдаваме пред Запада, когато започнем преговори с руснаците. Разширяването на сътрудничеството с Русия не е никаква русофилия, а насъщна потребност на Сърбия и нейната политика за сигурност. Нашите отношения с Русия и Китай са стратегически, а това го нямаме в отношенията със САЩ, ЕС и НАТО, добавя Йованович.

Когато става въпрос за откриването на руско представителство към министерството на отбраната, Йованович припомня, че официално споразумение не е подписано, нито са съобщени подробности. Той припомни, че хуманитарните служители от Сръбско-руския хуманитарен център край Ниш не са получили дипломатически имунитет и е имало много опити да се дискредитира работата на тези хора.

Под натиска на Америка няколко руски граждани, които работят в центъра, не получиха имунитет, на който се радват хиляди войници от НАТО, посочва нашият събеседник. Той не се изненадва от факта, че Владимир Путин няма да посети Сърбия, както това бе договаряно, тъй като, както припомня, в повечето страни в кризисни ситуации държавните глави са задължени да бъдат на разположение 24 часа.

Преди няколко дни именно за това говори президентът Александър Вучич, посочвайки, че Путин чака с нетърпение да дойде в Сърбия и се радва на това, но сега не е моментът, тъй като руснаците имат 15 000 заболели от коронавирус и 300 мъртви дневно.

Че не трябва да се търсят търкания в отношенията между Сръбия и Русия е сигурен и директорът на Центъра за обществена стабилност Огнен Каранович. Той подчертава, че нашите отношения са традиционно добри.

Посещението на Владимир Путин в Белград не бе насрочено. Заради големите здравни предизвикателства, с които се сблъскваме, е съвсем разумно, че те се отказаха от това. Русия е наш защитник и това се доказва от факта, че Лавров отказа посещението си в Загреб, за да продължи пребивавенето си в Белград, казва Каранович. Той смята, че Русия, както и Европейският съюз, не са гледали особено благосклонно на постигането на Вашингтонското споразумение и укрепването на връзките между Белград и Вашингтон, но посочи, че това не може да разклати нашите геостратегически отношения.

Ако Русия има интерес да развива отношенията със Сърбия, това споразумение не може да ги наруши. Русия разбра, че политическите обстоятелства в Сърбия са се променили, няма страх, че Сърбия ще стане членка на НАТО, което за тях означава много. Ние сме на път към ЕС, но подържаме близки и приятелски отношения с всички глобални фактори, казва Каранович и припомня, че Сърбия не е направила нищо във вреда на Русия. Не им въведохме санкции през 2014 г., а междувременно нашето държавно ръководство имаше много срещи с Путин и с други служители, припомня Каранович и добавя, че нашите отношения са близки и нерушими.