На преговорите във Вашингтон сръбският президент Александър Вучич категорично е отхвърлил точката за признаване на независимостта на Косово. Това заяви днес пред ТВ Пинк първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич, предаде ТАСС.

Получих информация от Вашингтон, че президентът Вучич рязко е отхвърлил 10-а точка, че не е приел това предложение и е казал, че ще действа в съответствие с конституцията на Сърбия. Тук слагаме точка, такъв въпрос - ще се съгласи ли Вучич,или не, не съществува, подчерта външният министър.

Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти започнаха днес среща на високо равнище в Белия дом, който иска да насърчи "икономическо нормализиране" в отношенията между двете балкански страни, съобщава АФП. Преговорите се предвижда да продължат два дни и на този етап не е сигурно, че американският президент Доналд Тръмп ще участва в тях.

По-рано министърът на финансите Синиша Мали, който е член на сръбската делегация, каза, че на преговорите между Белград и Прищина във Вашингтон САЩ са поискали от Вучич да признае независимостта на Косово. Мали е посочил, че върху президента "се оказва сериозен натиск".

"Ние получихме най-лошия документ от началото на преговорите с Прищина. В него имаше 16 пункта, от които в десет се подразбира двустранно признаване. От двайсет присъстващи, не само албанци, на всяка наша дума следва реакция, много агресивна, насочена срещу нас. Икономическите теми са много малко", е казал Мали пред журналисти във Вашингтон, съобщава в."Вечерне новости".

"САЩ са готови да съдействат за икономическото нормализиране", посочи съветникът на американския президент по въпросите на националната сигурност Робърт О'Брайън в съобщение в Туитър, придружено със снимки на двамата лидери, посрещнати при пристигането им от специалния пратеник на американския президент за преговорите между Сърбия и Косово Ричард Гренел.