Говорителят на МВнР на Русия Мария Захарова се е извинила на сръбския президент Александър Вучич за това, че го сравни с актрисата Шарън Стоун. Това стана ясно от коментар на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков. Причина за дипломатическия скандал стана снимка от Овалния кабинет в Белия дом, която показа как Вучич е седнал в покорна на вид поза пред американския президент Доналд Тръмп.  

Унижаване на Сърбия - така най-кратко може да се разтълкува реакцията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, която много директно и образно даде на Сърбия да разбере както мисли Русия за нейното споразумение в Белия дом, какво мисли за нея и за толкова изтъкваното приятелство и сътрудничество между двете страни, пише белградският вестник "Блиц".

Вестникът пояснява, че Захарова в своя профил във Фейсбук накратко се е спряла на срещата в Белия дом във Вашингтон преди три дни, където президентът на Сърбия Александър Вучич и косовският премиер Авдулах Хоти подписаха споразумения в присъствието на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Ако сте поканени в Белия дом, а столът е поставен сякаш сте на разпит, то седите като на снимка 2. Който и да сте. Вярвайте ми, написала Захарова. На първата публикувана снимка Вучич седи на стол в Овалния кабинет и разговаря с президента Тръмп, който седи на бюрото си, а на втората е известната снимка на Шарън Стоун от филма "Първичен инстинкт", при която актрисата седи на стол и кръстосва краката си, при което се вижда част от интимната й зона.

Вестникът отбелязва, че в социалните мрежи, освен осъждане, публикацията на Захарова е спечелила и многобройни одобрения. Вестникът коментира, че руската държава е създала редица връзки, контакти и влияние на сръбска територия. Така от години Москва финансира в Сърбия многобройни организации, движения и проруски медии. В този списък са над 100 най-различни организации с очевидна единствена цел - да отдалечат Сърбия от Европейския съюз и НАТО. Вестникът пита дали не е време като начало Сърбия да сложи катинар на руската база в Ниш.

Вестник "Политика" цитира говорителя на Кремъл Дмитрий Песков, който заявил, че вероятно е станало недоразумение във връзка с някои формулировки в публикацията на Мария Захарова и изтъкнал, че отношенията между Сърбия и Русия са от стратегически характер, а за руснаците сърбите са братски народ. Възможно е да се е стигнало до недоразумение във връзка с някои формулировки, но знам, че моята колежка се е извинила. Затова изхождам от това, че никой няма да се усъмни в привързаността и дълбокото уважение, което имаме към Сърбия като цяло и към ръководството, заявил Песков, цитиран от ТАСС, пише "Политика". Нашите приятелски, партньорски отношения и стратегическото партньорство със Сърбия са един от приоритетите на нашата външна политика, заявил Песков.

По скандала взе и отношение Светът за национална сигурност на САЩ като приветстват смелостта на президента на Сърбия Александър Вучич. В официалния си профил в Туитър Съветът публикува реакцията на министъра на отбраната на Сърбия Александър Вулин на публикацията на говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Добре казано: Големината на човек не се измерва с големината на стола, на който седи, нито с големината на силата, от чието име говори, а с големината на смелостта на всеки стол да защитава своя народ и приятелите на своя народ", написал Съветът за национална сигурност на САЩ, цитирайки думите на Вулин.

Вулин по този начин в неделя реагира на публикацията на Мария Захарова в нейния профил във Фейсбук.