Впечатляващ брой изследователи от целия свят работят по създаването на ваксина срещу новия коронавирус Sars-CoV-2, пише италианският вестник "Кориере дела сера" в статия, озаглавена "Войната на ваксините".

Списъкът на кандидатите е дълъг и бе публикуван на сайта на Световната здравна организация (СЗО). От него става ясно, че към момента има 118 кандидати за ваксини. От тях 8 са най-напреднали и са достигнали клинична фаза, която на свой ред се състои от три етапа. Останалите 110 са в предклинична фаза. Те са изпитвани в лаборатория, а също и върху животни, за да се оценят техните характеристики и да се реши дали да се премине към изпитания върху хората, разказва Серджо Абриняни, имунолог в Държавния университет на Милано и директор на Националния институт за молекулярна генетика "Ромео и Енрика Инверници".

Ваксините по принцип се разделят на четири семейства - вирусни вектори (вирусоподобни частици); рекомбинирани протеини; ваксини, базирани на нуклеинови киселини (ДНС и РНК); дезактивирани вируси или вируси със смекчено действие.

"Към момента всички изследователски групи имат една основна цел - да вкарат антитела срещу протеина Спайк на новия коронавирус, който е ключът, с който вирусът влиза в нашите клетки. Това трябва да са антитела, които имат капацитет да неутрализират влизането на вируса в човешката клетка", посочва Абриняни пред изданието, цитирано от БТА.

Ваксина, която да е на разположение на всички, може да бъде готова в началото на 2022 г., тоест две години след началото на изследванията на коронавируса и на усилията за разработване на ваксина, допълва ученият.

Производството на биологичен медикамент е комплексно и скъпо начинание. Ето защо ще е необходим алианс между най-големите компании производители на ваксини, за да се произведе бързо една биологична ваксина в милиарди дози, защото ако само една компания прави това сама, освен парите, ще е нужно и да минат 2-3 години за финализиране на начинанието, твърди специалистът.

Италианският учен допълва, че ваксините са активна имунологична намеса, защото предизвикват производството на неутрализирани антитела от страна на здрави хора, които са били ваксинирани, преди да бъдат изложени на заразата.

Има обаче и пасивна имунотерапия, насочена към онези, които вече са заразени или болни. При нея антителата се произвеждат индустриално и после се инжектират за блокиране на действаща инфекция, а оттам - и на болестта. Пасивната имунотерапия може да бъде направена чрез плазма, обогатена с неутрализирани антитела, от оздравели пациенти или с неутрализирани моноклонални антитела, създадени в лаборатория.

И двата метода се изучават сега, включително в Италия.

Британски изследователи ще изпробват ваксина върху над 10 000 души

Британски учени, които изпробват експериментална ваксина срещу новия коронавирус, се готвят да я изпробват върху над 10 000 души, съобщи междувременно Асошиейтед прес. Миналия месец учени от университета Оксфорд започнаха имунизация на над 1000 доброволци в рамките на предварително изпитание на безопасността на ваксината. В петък те обявиха, че следващата им цел е да ваксинират 10 260 души във Великобритания, включително деца и възрастни хора.

"Клиничните изпитания напредват много добре и сега сме в начален етап на оценка доколко ваксината предизвиква имунен отговор при възрастни пациенти и на тест за това дали ваксината може да защити широки групи от населението", каза Андрю Полард, ръководител на екипа, който разработва ваксината в Оксфорд.

По-рано тази седмица фармацевтичната компания "АстраЗенека" съобщи, че е подписала първите договори за 400 милиона дози от оксфордската ваксина, подкрепени с 1 милиард долара инвестиции от американска правителствена агенция, за развитие, производство и доставка на ваксината от есента.

Повече от десет различни експериментални ваксини са в ранен етап на клинични изпитания върху хора, повечето от които са в Китай, САЩ и Европа.

Руснаци тестват неофициално върху себе си ваксина 

Неофициални изпитания на ваксина срещу Ковид-19, предложена за одобрение, са извършили доброволци-сътрудници на Националния изследователски център по епидемиология и микробиология "Гамалея" към руското здравно министерство, предаде в същото време ТАСС.

По думите на директора на центъра Александър Гинцбург тестовете са преминали успешно, без възникване на странични ефекти. Всички доброволци се радвали на добро здраве и успешно изпълняват своите задължения. Експериментът е протекъл успешно и сега се очаква лабораторията да получи разрешение за официални изпитания от здравното министерство. А междувременно авторите на разработката на новата ваксина сами доказали, че предлаганият им продукт е успешен.

По-рано Гинцбург заяви, че учените-разработчици са готови да тестват на себе си ваксината, още преди да получат разрешение за провеждането на клинични изпитания.